Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμα πιο σκληρή η αντιμεταναστευτική πολιτική

Επιστολή του Κ. Καραμανλή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Νέα αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα και την παραπέρα οικοδόμηση μιας ΕΕ - φρούριο, ξένης κι απρόσιτης σε κάθε άνθρωπο με ανάγκη, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κινούμενος ουσιαστικά στη λογική των Βρυξελλών για εισαγωγή στις χώρες - μέλη μόνο όσων «ανδραπόδων» χρειάζονται ως φτηνό δίχως δικαιώματα εργατικό δυναμικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Νικολά Σαρκοζί και τους ομολόγους του, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των θεμάτων ασύλου.

Στην επιστολή επιχαίρει διότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητείται το σχέδιο Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Προκαταλαμβάνει την ομόφωνη αποδοχή αυτού του απαράδεκτου κειμένου από τις ηγεσίες των κρατών - μελών και εξηγεί ότι η ΕΕ θα αποκτήσει «την αναγκαία θεσμική βάση για μια ολοκληρωμένη και ενιαία μεταναστευτική πολιτική». Το γεγονός δηλαδή ότι δε θα επιτρέπεται σε καμία κυβέρνηση, έστω και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, να παρεκκλίνει στο ελάχιστο της εφαρμογής του.

Ζητά μάλιστα προώθηση της εφαρμογής του Συμφώνου, «διευκόλυνση της ανταλλαγής ανάμεσα στα κράτη - μέλη πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα ασύλου, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου». Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η αποδοχή αιτήσεων ασύλου σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι μηδαμινές και με τέτοια κείμενα αυτό θα θεσμοθετηθεί ως κανόνας.

Ακόμα στηρίζει τη «θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσω εντατικότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο της Frontex» - υπηρεσίας για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - επιμένοντας μάλιστα σε «μετεξέλιξή της, με πορεία ανάλογη εκείνης της Europol». Και χαρακτηρίζει ως ενδεδειγμένη λύση τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Αλλωστε, προτείνει τη λειτουργία ενός από τα λεγόμενα περιφερειακά κέντρα της Frontex, αυτό για τα θαλάσσια σύνορα, στην Ελλάδα.

Τέλος, ζητά - παρουσιάζοντάς το ως «ιστορική ευκαιρία» - η ΕΕ «να στηρίξει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική ανασυγκρότησή τους και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής τους πορείας». Μόνο που στον καπιταλισμό αυτό συνεπάγεται ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις, επιβολή καθεστώτος διομολογήσεων και αποικιακού τύπου συμβάσεις, με ευρωενωσιακές πολυεθνικές να υφαρπάζουν τον πλούτο τριτοκοσμικών χωρών και το μόχθο των εργαζομένων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ