Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ανακατατάξεις και καχυποψίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και τα επιχειρηματικά παζάρια που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παράλληλα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων που συνεχίζουν - μαζί και ο ελληνικός - την κατηφορική τους πορεία. Πρόσθετη στήριξη σε αυτούς τους σχεδιασμούς δίνει η προκλητική ρύθμιση ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου. Τις τελευταίες μέρες διακινούνται διάφορα σενάρια σχετικά με την Aspis Bank, που φέρεται να είναι υπό εξαγορά. Πάντως, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) διέψευσε χτες οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε υπήρξαν οποιεσδήποτε συζητήσεις για την εξαγορά της Aspis Bank, ούτε σε αρχικό ούτε σε προχωρημένο επίπεδο».

Η προκλητική ρύθμιση για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε αυτή τη φάση τα επιτελεία των τραπεζών διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα.

Τα χρηματιστήρια

Εκτός των άλλων οι αποφάσεις της ΕΕ και οι εθνικές εξειδικεύσεις τους δίνουν και τη δυνατότητα να «ανακατέψουν» τα στοιχεία των ισολογισμών τους και να τα εμφανίσουν κατά τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να εμφανίζουν τα χρεόγραφα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στις τιμές που κάποτε τα είχαν αγοράσει και όχι στις τρέχουσες τιμές - που στο μεταξύ έχουν καταρρεύσει - όπως μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση αυτή φαίνεται να τους λύνει αρκετά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δημιουργεί νέες αντιφάσεις στη λειτουργία του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ηδη εκδηλώνονται καχυποψίες και για το πώς οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαμορφώσουν τους επόμενους ισολογισμούς τους, γεγονός που έχει την αντανάκλασή του και στα χρηματιστήρια, όπου οι τιμές συνέχισαν στην κατρακύλα.

Είναι δηλαδή φανερό ότι αυτό που σήμερα προέχει για τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοκεφαλαιούχους είναι η κατά το δυνατό λιγότερο επώδυνη έξοδός τους από την κρίση. Ετσι δε δίστασαν να καταργήσουν και τα όποια μέτρα «διαφάνειας» των συναλλαγών που ίδιοι είχαν πάρει στην κατεύθυνση της «ορθής πληροφόρησης και προστασίας» για τους λεγόμενους «επενδυτές»...

  • Το χρηματιστήριο της Αθήνας χτες Πέμπτη, για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση, έκλεισε στις 2.225 μονάδες με μεγάλη πτώση 5,3%. Ετσι την άνοδο που καταγράφηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη (αθροιστικά 8%) διαδέχτηκαν οι απώλειες του επόμενου διημέρου (Τετάρτη - Πέμπτη) που έφτασαν σε 12,3%. Ο τραπεζικός κλάδος έκανε χτες και νέα βουτιά 7,24%. Τη μεγαλύτερη πτώση από τον τραπεζικό κλάδο εμφάνισε η Proton Bank (-9,8%), η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ