Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συμφωνεί και ... επαυξάνει για την εβδομαδιαία εργασία 70 ωρών!

Τη στρατηγική συμφωνία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που θα εκφραστεί με την ψήφιση του αντιδραστικού ευρωενωσιακού νομοθετήματος για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την καθιέρωση εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 70 ωρών και τη διάκριση του χρόνου της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» (και άρα απλήρωτη) περίοδο, επιβεβαίωσε χτες το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε την πρόταση του Ισπανού σοσιαλιστή Αλεχάντρο Θέρκας για ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας μέχρι και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 17 Δεκέμβρη στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι «η πρόταση αυτή βελτιώνει την πρόταση που έχουν κάνει οι υπουργοί Απασχόλησης»(!!) των κρατών - μελών της ΕΕ στις 11 Ιουνίου του 2008.

Υπέρ της καθιέρωσης του 65ωρου ή και του 70ωρου...

Το ΠΑΣΟΚ όπως όλα τα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, σε πλήρη σύμπλευση με τα «νεοφιλελεύθερα», είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων από τις 5 Νοέμβρη 2008, υπερψηφίζοντας την «έκθεση Σέρκας» στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που οδηγεί σε βδομάδα εργασίας τουλάχιστον 65 ωρών!

Σήμερα ένας εκπρόσωπός τους και μέλος «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης προτείνει ο χρόνος αυτός να φτάσει μέχρι και τις 70 ώρες και το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να τον υιοθετήσει. Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε την εφαρμογή του πλαισίου στην Ελλάδα».

Το πλαίσιο βέβαια έχει φροντίσει να το δώσει το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας προτάσεις οι οποίες στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας ενισχύουν παραπέρα το καθεστώς της «ευέλικτης απασχόλησης». Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από στις 14 Νοέμβρη είχε δηλώσει ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά με τρόπο που να δίνουν ευκαιρίες στους εργαζόμενους»... Πίσω από τον όρο «ευκαιρίες» κρύβονται οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ που εκφράζονται με την ψήφιση στην Ευρωβουλή ρυθμίσεων για το 65ωρο και το χωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» και την επέκταση των μοντέλων της μερικής απασχόλησης.

Σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε χτες ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «δεσμευτεί να καταργήσει το "νόμο Παναγιωτόπουλου", που ελαστικοποιεί υπέρμετρα την αγορά εργασίας», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι τα αντεργατικά νομοθετήματα της ΝΔ ήρθαν να προστεθούν στους αντιδραστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου ο ίδιος, απουσία άλλου πεδίου αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, απέδωσε την αύξηση της «ελαστικών μορφών απασχόλησης» στη «διάλυση των εποπτικών μηχανισμών»...

...και της ενίσχυσης του κεφαλαίου

Το ΠΑΣΟΚ όπως και οι «ομοϊδεάτες» του στην Ευρώπη εγκρίνουν και δίνουν τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να διευθετεί το χρόνο εργασίας και να βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση, αλλά την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια «εξωραϊσμού» των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών τους και με στόχο τη χειραγώγηση των εργαζομένων, μοιράζουν υποσχέσεις για τη «δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020»...

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συμβουλίου του «ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος» στη Μαδρίτη ενέκριναν το «μανιφέστο» τους για τις ευρωεκλογές, το οποίο ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να το εμφανίσει σαν «σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση», αφού όπως ισχυρίστηκε αποτελεί δέσμευση για τη συγκρότηση ενός «συμφώνου απασχόλησης» που δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε χτες αν στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, ανέφερε ότι «το σχέδιο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το πλαίσιο που αναπτύξαμε εδώ»... Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στην παροχή φορολογικών κινήτρων και ζεστού χρήματος στους πολυεθνικούς ομίλους για να επενδύσουν στην «πράσινη οικονομία» με την ταυτόχρονη «παροχή» σ' αυτούς «επιδοτούμενων εργαζομένων»!

Κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κρίση να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί εκ νέου το μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να επιβληθεί καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης της εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ