Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΔΙΑΝΟΗΣΗ;

ΡΗΤΟΡΙΚΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Στον Καιάδα Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, οι τρεις πυλώνες της ζωής και η υπεύθυνη πολιτεία φλυαρεί, ανενδοιάστως υποσχόμενη (...) κάτι περίεργο, ακατανόητο συμβαίνει. Υγεία και Παιδεία οδηγούνται στην κατάρρευση, ή μήπως στην ηθελημένη, προσχεδιασμένη απαξίωση, χάριν ιδιωτικών συμφερόντων; Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με τεράστιες ελλείψεις απαραίτητων ιατρικών υλικών, σχολεία σε κτίρια ακατάλληλα με μειωμένο αριθμό δασκάλων, ΑΕΙ και ΤΕΙ σε αναβρασμό. Ο πολιτισμός αφημένος στη μοίρα του (...) για ποιους αξίζει αλήθεια ο Καιάδας;» (η Εύα Κοταμανίδου στα ΝΕΑ).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: «Το 2009, για να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο τα ελλείμματά του, θα δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές περίπου 53 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό ίσο με το 20,3% του ΑΕΠ, με δεύτερη την Ιταλία, με δανεισμό που αντιστοιχεί στο 13,6% του ΑΕΠ (...) υπέστη ο ελληνικός λαός, και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας, αλλά η χώρα βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση (...) το δάνειο των 53 δισ. είναι μια θηλιά στον λαιμό της χώρας σε περίοδο κρίσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ευνόησε τους έχοντες και κατέχοντες με φορολογικές ελαφρύνσεις, άρα μείωση των φορολογικών εσόδων. το τίμημα θα το πληρώσουν, όπως πάντα, οι συνήθεις φορολογούμενοι» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΦΟΒΙΖΕΙ; «Το έδαφος για τη θυματοποίηση των εργαζομένων προετοιμάστηκε σταδιακά ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, μέσα από την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και την υπονόμευση των προστατευτικών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας (...) αν το κράτος έχει επιλέξει να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως κράτος καταστολής παρά ως κοινωνικό κράτος δικαίου, τότε δεν απέχουμε πολύ είτε από μια κοινωνική έκρηξη είτε από έναν οργουελικού τύπου ολοκληρωτισμό με κατ' επίφαση δημοκρατικούς θεσμούς» (ο Ξ. Κοντιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου / ΕΘΝΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ