Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Προσπάθεια αποποίησης κάθε ευθύνης από τα πολιτικά πρόσωπα

Συντονισμένη προσπάθεια να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου καταβάλλουν προσερχόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα πολιτικά πρόσωπα (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Α. Φωτιάδης, που αποδέχτηκε γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων συμβουλίων που έδιναν τη λίμνη Βιστονίδα στη Μονή και υπέγραψε και τα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής - παράδοσης, αρνήθηκε κάθε ευθύνη. Καταθέτοντας είπε ότι αποδέχτηκε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί πάγια αρχή όλων των υπουργών και ανέφερε ότι, όταν οι φορείς της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν, αυτός προχώρησε σε αναπομπή των αποφάσεων. Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν πραγματοποίησε ανάκληση των αποφάσεων και αρκέστηκε στην αναπομπή, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι δικαστής για να ανακαλεί αποφάσεις. Παραδέχτηκε ότι τον επισκέφθηκαν οι Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι μάλιστα ήξεραν το ευνοϊκό για αυτούς αποτέλεσμα της σχετικής γνωμοδότησης πριν αυτή δημοσιευτεί. Τέλος είπε ότι με βάση τους νόμους που ισχύουν στη χώρα μας είναι νόμιμη η κατοχύρωση ιδιοκτησίας που βασίζεται σε βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά φιρμάνια.

Στο θέμα της υπόθεσης της μετεγκατάστασης του υπουργείου Εργασίας στο «Ολυμπιακό Ακίνητο» στους Θρακομακεδόνες, που δεν έγινε ποτέ, αφού αυτό δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και από αυτήν πουλήθηκε σε ιδιώτες, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας Β. Μαγγίνας. Είπε ότι το «Ολυμπιακό Ακίνητο» δεν επαρκούσε ως προς τους χώρους του, για να καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού του υπουργείου (το οποίο αντιδρούσε στη μετεγκατάσταση επειδή ήταν μακριά από το κέντρο) και ήταν ακατάλληλο και μη λειτουργικό. Στην κατάθεσή του ο Β. Μαγγίνας είπε ότι το Μάη του 2007 τον επισκέφθηκαν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος και, αφού συζήτησαν για το θέμα του «Ολυμπιακού Ακινήτου», παρέπεμψε τους καλόγερους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, της οποίας ιδιοκτησία ήταν το κτίριο.

Διαφορετική εκδοχή για το «Ολυμπιακό Ακίνητο» έδωσε από την πλευρά του ο έτερος πρώην υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης. Είπε ότι το Δεκέμβρη του 2006 τον επισκέφθηκαν οι Εφραίμ και Αρσένιος και ζήτησαν το συγκεκριμένο ακίνητο. Κατά την εκδοχή του, είπε στους δύο μοναχούς ότι η παραχώρηση του κτιρίου δεν ήταν θέμα προς συζήτηση, γιατί ήταν ανοιχτές οι διαδικασίες με προοπτική μεταφοράς εκεί του υπουργείου Εργασίας. Ηρθε έτσι σε πλήρη αντίθεση με τον Β. Μαγγίνα, ο οποίος κατέθεσε ότι το «Ολυμπιακό Ακίνητο» ήταν ακατάλληλο για τη στέγαση του υπουργείου.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε για την παραχώρηση στη Μονή έκτασης στην Ουρανούπολη, η οποία ήταν αρχαιολογικός χώρος και η Μονή ήθελε εκεί να χτίσει. Είπε ότι ο αρμόδιος έφορος αρχαιοτήτων της περιοχής εκτίμησε ότι ο χώρος είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός και δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή του χωρίς σχετική γνωμάτευση. Ομως, όπως κατέθεσε, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εκτίμησαν ότι η ευρύτερη περιοχή δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, περιέχει απλώς κάποια μνημεία και ως εκ τούτου δεν απαγορεύεται η μεταβίβασή του. Αυτή, είπε, ήταν η μοναδική εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι όλα τα συμβόλαια για τις ανταλλαγές της Μονής που υπέγραψε η σύζυγός του ήταν νόμιμα.

Με τη σειρά του ο υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός στην κατάθεσή του «άδειασε» τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, ο οποίος είχε υπογράψει την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή Βατοπεδίου σχετικά με την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας. Σε ερωτήσεις γιατί η κυβέρνηση παραιτήθηκε από τη δίκη συνεχώς επαναλάμβανε «ρωτήστε τον κύριο Δούκα», ρίχνοντας έτσι αποκλειστικά σε αυτόν τις ευθύνες της πράξης αυτής. Κατά τον Α. Κοντό όλα έγιναν νόμιμα και οι ανταλλαγές προχώρησαν με ευθύνη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ