Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο « κόκκινο» οι οικονομικοί δείκτες και η ανεργία

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις εργαζομένων στην Ισπανία για τις απολύσεις στη «Νισσάν»

Associated Press

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις εργαζομένων στην Ισπανία για τις απολύσεις στη «Νισσάν»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Κόκκινο» χτύπησαν πάλι οι δείκτες στα χρηματιστήρια, χάνοντας, εξαιτίας των ανησυχιών και των φόβων για την κρίση που βαθαίνει. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η «ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη», όπως ονομάζουν την κρίση του ίδιου του συστήματος, ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα όπως τουλάχιστον αναφέρει έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικής Ερευνας (NBER) των ΗΠΑ, υπηρεσίας με την αρμοδιότητα να ορίζει επισήμως την έναρξη και τον τερματισμό των οικονομικών κύκλων.

Σύμφωνα με την επιτροπή του NBER, το Δεκέμβρη του 2007 καταγράφηκε το ζενίθ της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η έκθεση σημειώνει ότι οι κρίσιμοι δείκτες όπως το προσωπικό εισόδημα και η βιομηχανική παραγωγή βρίσκονται σε πτώση από τις αρχές του 2008. Παράλληλα, χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Μπεν Μπερνάκι δήλωσε ότι νέες μειώσεις των επιτοκίων είναι «εφικτές», αλλά ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι «περιορισμένος», προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις. Επίσης, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» παρουσίασε στο Κογκρέσο το σχέδιο αναδιοργάνωσής της προκειμένου να δανειοδοτηθεί μελλοντικά από το αμερικανικό δημόσιο με το ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, έκρηξη ανεργίας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία, με τον αριθμό των ανέργων να αγγίζει τα 3 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με την Eurostat, τον Οκτώβρη το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 7,6% έναντι 12,8% στην Ισπανία.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 46.900 άτομα τον Οκτώβρη και στη Βρετανία κατά 140.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ