Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
Συνεχίζεται η καταγραφή της καταστροφής
  • Διπλωματική κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Κάιρο
  • Μηνύματα «ετοιμότητας για διάλογο» από τη «Χαμάς»

Χαρακτηριστικά τα τραύματα στο κορμί του 15χρονου Παλαιστίνιου από τα ...εξελιγμένα όπλα του Ισραήλ
Χαρακτηριστικά τα τραύματα στο κορμί του 15χρονου Παλαιστίνιου από τα ...εξελιγμένα όπλα του Ισραήλ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Απερίγραπτα τραγική και σοκαριστική» χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ο επικεφαλής όλων των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, Τζον Χολμς, που άρχισε πενθήμερη επίσκεψη στην περιοχή. Ενας πιο πρόσφατος απολογισμός έχει ανεβάσει τους νεκρούς στους 1.330, τους τραυματίες στους 5.450, εκ των οποίων το 70% εκτιμάται ότι είναι άμαχοι και οι σοβαρότερες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σε νοσοκομεία εκτός Γάζας.

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών από την ώρα των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της, σε διάφορα σημεία της Λωρίδας, στις οποίες αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, η χρήση λευκού φωσφόρου και μάλιστα κατά πολιτικών εγκαταστάσεων, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της 23ήμερης ισραηλινής επιχείρησης επλήγησαν 53 κτίρια των υπηρεσιών του, εκ των οποίων 37 σχολεία που λειτουργούσαν ως καταφύγια, έξι Κέντρα Υγείας και δύο αποθήκες τροφίμων. Μίλησε, δε, πάλι για σε βάθος έρευνα των επιθέσεων.

Από την πλευρά της, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις οικογένειες που επλήγησαν 1.000 ευρώ για κάθε νεκρό, 500 ευρώ για κάθε τραυματία και 4.000 ευρώ για κάθε σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η κίνηση της «Χαμάς» που αποτελεί σαφώς μίμηση της ανάλογης χειρονομίας που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2006 η «Χεζμπολάχ», μετά το πέρας της ισραηλινής εισβολής στο νότιο Λίβανο, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων της Γάζας, καθώς τίθενται πολλά ερωτήματα για το πού βρέθηκαν τα λεφτά αυτά και για το γιατί δε δόθηκαν νωρίτερα, όταν βρισκόταν σε ισχύ ο αποκλεισμός.

Διπλωματικά «παζάρια» και ευχολόγια

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα αμερικανική προεδρία σκοπεύει ν' ασχοληθεί ενεργά για την επίτευξη «μόνιμης ειρήνης» επανέλαβε τηλεφωνικώς προς τον Πρόεδρο Αμπάς και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Επί του πρακτέου, πάντως, συνεχίζονται οι επαφές των Αιγυπτίων διαμεσολαβητών με τον Ισραηλινό απεσταλμένο Αμός Γκιλάντ, στο Κάιρο, με στόχο τη συμφωνία για μια «μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Γάζα», χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Στο Κάιρο αναμένονται, τις επόμενες μέρες, και εκπρόσωποι της «Χαμάς».

Ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, από τη Δαμασκό, Κχάλεντ Μασχάαλ, διαμήνυε, εμμέσως, προς την ΕΕ ότι η «Χαμάς» είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις Βρυξέλλες. Διπλωματικές διαρροές από τις Βρυξέλλες ήθελαν και κύκλους της ΕΕ να «απεργάζονται» τρόπους επικοινωνίας με τη «Χαμάς», εκτιμώντας ότι χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη λύση στην περιοχή. Μάλιστα, Γάλλοι διπλωμάτες φέρονται να πρότειναν, ήδη, την έναρξη διαλόγου με τη «Χαμάς» αρκεί ν' αποκηρύξει τη βία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το αίτημα για άμεση αναγνώριση του Ισραήλ και για συμφιλίωση με τη «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς.

Επισήμως, πάντως, η τσέχικη προεδρία της ΕΕ, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με την Ισραηλινή ομόλογό τους Τζίπι Λίβνι, αρκέστηκε στα γνωστά ευχολόγια περί «μόνιμης εκεχειρίας, ανθρωπιστικού διαδρόμου» κλπ. Η Λίβνι επανέλαβε την ισραηλινή επιχειρηματολογία και το αίτημα για ενεργή στρατιωτική συμμετοχή της ΕΕ στον έλεγχο στη θάλασσα ανοιχτά της Γάζας αλλά και κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην επαναληφθεί το λαθρεμπόριο, όπως υποστηρίζει, όπλων προς όφελος της «Χαμάς».

Η ΕΕ φέρεται να έθεσε ως προϋπόθεση εξέτασης του αιτήματος την ανεμπόδιστη λειτουργία των μεθοριακών περασμάτων. Πάντως, χτες, όπως μετέδιδαν τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όσες σήραγγες δεν καταστράφηκαν στα παλαιστινο-αιγυπτιακά σύνορα, τέθηκαν πάλι σε λειτουργία εισάγοντας κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι έχει καταστρέψει το 70% - 80% των σηράγγων και απειλεί ότι αν χρησιμοποιηθούν για εισαγωγή πυρομαχικών, θα επαναλάβει τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ