Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροτεχνήματα με το βλέμμα στις κάλπες

Το μπαράζ των δήθεν φιλολαϊκών εξαγγελιών και μέτρων αναζωπυρώνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Την εικόνα της κοινωνικά ευαίσθητης πασχίζει να συντηρήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου «κατηγορηματικές» επίσημες διαβεβαιώσεις, έχει σταθερά το βλέμμα στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Το χτεσινό μπαράζ δήθεν «φιλολαϊκών» εξαγγελιών και μέτρων, επικοινωνιακού χαρακτήρα, επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που είχε ατονήσει μετά και τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία έδειξαν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει όσο θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέρα από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, το οποίο επιχείρησε, βοηθούντων και των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών, να παρουσιάσει ως γενναιόδωρο, που εξαντλεί τάχα τα όρια των αντοχών του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση της τροπολογίας για το άθλιο επίδομα θέρμανσης των 100 - 200 ευρώ, στις εξαγγελίες για μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 9 μήνες, καθώς και σε διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2009 αλλά και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι τελευταίες εξαγγελίες έγιναν διά στόματος αρμόδιων υπουργών, Πρ. Παυλόπουλου και Αν. Παπαληγούρα, μετά από συναντήσεις που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή. Τα μέτρα αυτά, που σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζουν στο ελάχιστο τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως η παράταση προθεσμιών για ληξιπρόθεσμα χρέη και περαίωση, οι 60.000 θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο, κ.ά.

Την ίδια στιγμή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έθετε ως χρονικό ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις οριστικές αποφάσεις για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι το Μάρτη, οπότε, όπως εκτιμούσε, θα αλλάξει η εικόνα των δημοσκοπήσεων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Επίσημα βέβαια η γραμμή παραμένει η μετά βδελυγμίας αποκήρυξη των πρόωρων εκλογών, πράγμα που φυσικά κανένα δεν ξεγελάει, με δεδομένο το «βεβαρημένο παρελθόν» των κυβερνώντων στο θέμα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με «οργισμένο» ύφος είπε: «Πρέπει να τερματιστεί αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία, η οποία όχι μόνο αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και δυναμιτίζει την εικόνα της χώρας και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε μία περίοδο που η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες της κρίσης, αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία δυναμιτίζει, προβληματίζει και δυσκολεύει».

Ειδικά για τους αγρότες, που η κυβέρνηση θεωρεί ραχοκοκαλιά της εκλογικής δύναμής της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους κρατήσει «εγκλωβισμένους» και εκλογικά. Από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η γενικότερη συμπεριφορά της από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, φροντίζοντας να μην έρθει σε καμία περίπτωση σε μετωπική σύγκρουση, παρά την αντίθεσή της στις «ακραίες μορφές» (μπλόκα). Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή δίκαια τα αιτήματά τους, μια σειρά «γαλάζιοι» βουλευτές τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό τους. «Εμείς σαν ΝΔ δεν κάναμε καμία προσπάθεια ούτε θα κάνουμε καμιά προσπάθεια να εμποδίσουμε τις κινητοποιήσεις αυτές. Θεωρούμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είναι λογικές, είναι δίκαιες», δήλωσε χτες (στην ΕΡΑ) ο Θ. Καράογλου, καυχώμενος μάλιστα επειδή «εμείς ούτε λάστιχα των τρακτέρ θα ξεφουσκώσουμε ούτε τα ΜΑΤ στέλνουμε να δείρουν τους αγρότες». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Μαργ. Τζίμας δήλωσε ότι «έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τη δούλεψή τους και τον ιδρώτα τους». Και συμπλήρωσε: «Εδώ είναι η κυβέρνηση, συζητάει μαζί τους. Οχι όπως γινόταν στο παρελθόν που όταν γινόταν η κινητοποίηση των αγροτών στην Εθνική οδό πηγαίνανε οι εγκάθετοι του τότε καθεστώτος και σκάζανε τα λάστιχα και βάζανε ζάχαρη στα ντεπόζιτα της βενζίνης»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον «εκλογολογικό χαρτοπόλεμο» (2009-08-05 00:00:00.0)
Συντηρεί τη βολική εκλογολογία (2009-02-10 00:00:00.0)
Νέες «μορφές» εκλογολογίας (2007-03-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επέλαση πίσω από την εκλογολογία (2007-01-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή εκλογολογία (2006-12-28 00:00:00.0)
Εκλογολογία και συνέδρια (2000-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ