Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάσεις
Σε πλήρη ενεργοποίηση

Χρονιά πλήρους ενεργοποίησης, της μεγαλύτερης από την έναρξη της λειτουργίας τους το έτος 1953, των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, ήταν το 1999. Τα πολεμικά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία απέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο ποιος είναι ο ρόλος των βάσεων, αλλά και ποιος ρόλος επιφυλάσσεται για τη χώρα μας στα πλαίσια της επιβολής της νέας τάξης. Μέσα στο ίδιο διάστημα δόθηκε νέα παράταση στην ισχύ της υπάρχουσας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

Παρόλο που πλησιάζει μισός αιώνας από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα στις 12 Οκτώβρη 1953, το μνημείο αυτό υποτέλειας και ξενοδουλίας διαρκώς ανανεώνεται και παραμένει όρθιο. Οπως και τότε, που με τη συμφωνία εκείνη η Ελλάδα εξουσιοδοτούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να χρησιμοποιεί οδούς, σιδηροδρομικές γραμμές και χώρους, να κατασκευάζει, αναπτύσσει και χρησιμοποιεί και θέτει σε λειτουργία στρατιωτικά και βοηθητικά έργα στην Ελλάδα», έτσι και τώρα η Ελλάδα είναι ένα απέραντο ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Σήμερα, μετά την... απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων, η Ελλάδα έχει περισσότερες βάσεις από ποτέ άλλοτε.

Επίσημα υπάρχει επί του ελληνικού εδάφους μόνο μια αμερικανική βάση, η σούπερ βάση της Σούδας, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες και των άλλων αμερικανικών βάσεων που έκλεισαν (Ν. Μάκρη, Ελληνικό, Γούρνες). Η βάση αυτή είναι η μόνη που διέπεται από το καθεστώς το οποίο καθορίζει η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, συμφωνία 8ετούς διάρκειας. Με την πάροδο της οκταετίας, Νοέμβρης 1998, μπαίνει σε εφαρμογή η προβλεπόμενη από την ίδια τη συμφωνία ετήσια ανανέωσή της, κατόπιν ανταλλαγής των σχετικών εγγράφων. Πράγμα που έγινε και το 1998 και το 1999.

Οι υπόλοιπες βάσεις έχουν βαφτιστεί«ΝΑΤΟικέςδιευκολύνσεις» και η λειτουργία τους δε διέπεται από κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς, καθώς οι διευκολύνσεις αυτές αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της συμμαχίας στην οποία ανήκει. Δηλαδή, οι βάσεις δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η χώρα μας έχει μετατραπεί και σε«αναψυκτήριο» για την ψυχαγωγία και την ξεκούραση των πληρωμάτων του 6ου Στόλου.

Οι ΝΑΤΟικές βάσεις διαρκώς αυξάνουν και διευρύνονται. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι βάσεις του Ακτιου, από όπου απογειώνονται τα ιπτάμενα ραντάρ, και η αεροπορική βάση του Αραξου, όπου φυλάσσονται αμερικανικές ατομικές βόμβες. Βέβαια βάσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν κατά περίπτωση και όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Ενώ με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Λάρισα, αλλά και με την υπαγωγή επίλεκτων μονάδων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απευθείας στο ΝΑΤΟ παίρνουν χαρακτήρα ΝΑΤΟικών βάσεων και πλήθος άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.

Μια άλλη πλευρά της υπόθεσης των βάσεων είναι αυτή που αφορά το καθεστώς που διέπει το προσωπικό τους. Μέσα στο 1999 πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς για την ανανέωση της σχετικής τεχνικής συμφωνίας, όπως λέγεται, και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ