Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκανική Ταξιαρχία
Εργαλείο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Τα Βαλκάνια απέκτησαν μέσα στο 1999 ένα ακόμα μηχανισμό αποσταθεροποίησης στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιών. Πρόκειται για τη λεγόμενη ΠολυεθνικήΤαξιαρχίαΝοτιοανατολικήςΕυρώπης, δηλαδή την πρώτη πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης που ιδρύθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Ηδη η δύναμη αυτή πραγματοποίησε πρόσφατα και την πρώτη άσκηση επί χάρτου και το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στις 12 Γενάρη 1999 υπογράφηκε στην Αθήνα το τελικό πρωτόκολλο για τη συγκρότηση της δύναμης από τους υπουργούς Αμυνας των ΝΑΤΟικών χωρών της περιοχής και των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που συμμετέχουν στο παραμάγαζο του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PFP).

Η «Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης» θα είναι το εργαλείο για στρατιωτικές επεμβάσεις και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Η αποστολή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς και τα γενικότερα σχέδια που προωθούν οι ιμπεριαλιστές.

Η ταξιαρχία αυτή που θα λειτουργεί ως επικουρική δύναμη του ΝΑΤΟ, αποτελείται από στρατιωτικά τμήματα των επιμέρους χωρών, επιπέδου τάγματος, που θα τα διατηρούν σε ετοιμότητα στο έδαφός τους. Υπολογίζεται ότι συγκροτείται από δύναμη περίπου 3.500. Ωστόσο η δημιουργία της δύναμης έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένεται να ακολουθήσει συνέχεια με τη διεύρυνσή της.

Χαρακτηριστικό του ρόλου και της αποστολής της εν λόγω δύναμης, είναι ότι ούτε στα σχετικά κείμενα, ούτε στις δηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια των συναντήσεων δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα του σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων. Οσον αφορά την αποστολή της ταξιαρχίας, θα υπάρχει «ανοιχτή ατζέντα» για τη δράση της δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεφάλαιο που αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπονται επεμβάσεις με μανδύα «ειρηνευτικών» αποστολών κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και αυτεπαγγέλτως! Δηλαδή, μια δύναμη αποσταθεροποίησης θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για ανάληψη δράσης.

Στην πρωτοβουλία συγκρότησης και λειτουργίας της Βαλκανικής Ταξιαρχίας συμμετέχουν χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία) και χώρες του ΝΑΤΟικού Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), ενώ η Σλοβενία έχει θέση παρατηρητή, όπως βέβαια και οι ΗΠΑ.

Η έδρα της ταξιαρχίας θα εναλλάσσεται και την πρώτη τετραετία θα είναι στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη), τη δεύτερη στη Ρουμανία, την τρίτη στην Τουρκία, την τέταρτη στην Ελλάδα. Ο διοικητής της ταξιαρχίας θα αλλάζει κάθε δύο χρόνια και την πρώτη διετία θα είναι Τούρκος, τη δεύτερη Ελληνας, την τρίτη Ιταλός και την τέταρτη Βούλγαρος. Η προεδρία της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής, που θα είναι ένας είδος διευθυντηρίου, θα εναλλάσσεται κάθε δύο χρόνια, με πρώτη την Ελλάδα, δεύτερη τη Ρουμανία, τρίτη την Τουρκία, τέταρτη την Αλβανία.

Σχολείο «νέας τάξης»

Στα ίδια πλαίσια εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ενεργού εμπλοκής της Ελλάδας, εντάσσεται και η ίδρυση και λειτουργία στη Νέα Σάντα Κιλκίς του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης». Το κέντρο αυτό, που ανήκει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι σύμφωνο με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις περί εκπαίδευσης των μονάδων ταχείας ανάπτυξης και κυρίως αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της Βαλκανικής Ταξιαρχίας. Ωστόσο, ανάλογο κέντρο λειτουργεί και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, παρέχεται εκπαίδευση σε επιτελείς αλλά και σε ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες, μέχρι επιπέδου τάγματος, που προβλέπεται να έρχονται και να φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόθυμη να αναλάβει ρόλους για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου (2017-08-25 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική άσκηση στο στρατηγείο Τυρνάβου (2014-12-09 00:00:00.0)
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Βαλκανική Ταξιαρχία (2001-05-03 00:00:00.0)
Εργαλείο αποσταθεροποίησης (1999-01-12 00:00:00.0)
Προχωράει η βαλκανική ταξιαρχία (1998-06-26 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός υποτέλειας στους Αμερικανούς (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ