Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήστος Κόφφας
Αντιπαλεύουμε τον ιμπεριαλισμό γιατί δε σέβεται τον άνθρωπο

Η εναρκτήρια ομιλία του Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης

Ανοίγοντας τη Διημερίδα ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που αποδέχτηκαν την πρότασή μας. Θεωρούμε τη συμβολή τους σημαντικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, λόγω και της συγκυρίας μέσα στην οποία αυτή η ημερίδα πραγματοποιείται. Η συμμετοχή τους δεν είναι σημαντική μόνο από την άποψη ότι θα φωτιστούν επαρκέστερα η φύση και ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και οι πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις στη ΝΑ Ευρώπη. Είναι σημαντική και από την άποψη ότι επιβεβαιώνεται στην πράξη η εκτίμηση του ΚΚΕ, πως μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυνάμεις που ανησυχούν, προβληματίζονται για το πού πάει η κατάσταση, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό, να ανοίξουμε άλλη προοπτική.

Ως Κόμμα θέλουμε να δηλώσουμε ότι όσα και να επιχειρήσουν σε βάρος μας, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Και αυτό γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αν αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα δεν αποχωρήσει από το προσκήνιο της ιστορίας, με την πάλη βέβαια των λαών, δεν έχουμε και εμείς λόγο ύπαρξης. Αλλωστε, σε ό,τι μας αφορά, ο πυρήνας της κρίσης που περάσαμε το '89 αφορούσε αυτό το κυρίαρχο ζήτημα, να ξεχάσουμε, να εξωραΐσουμε τη φύση και το χαρακτήρα του αντίπαλου, του ιμπεριαλισμού. Πατώντας σταθερά στη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία του διαλεχτικού Ιστορικού Υλισμού, όχι μόνο δε χάνουμε τον ιμπεριαλισμό από το στόχαστρό μας, αλλά έχουμε όλη τη διάθεση, την επιμονή να τον γνωρίσουμε και στις νέες του αποχρώσεις, όπως αυτές εμφανίζονται στην εποχή μας.

Σ' αυτή την προσπάθεια, έχοντας επίγνωση και των δυνατοτήτων μας, θεωρούμε πολυτιμότατη τη συμβολή των επιστημόνων που και από τη μεριά τους ενδιαφέρονται να ανοίξει μια άλλη προοπτική για την ανθρωπότητα».

Αναγνώσιμος ο ιμπεριαλισμός

«Ο ιμπεριαλισμός για μας είναι αναγνώσιμος. Το κοινωνικοοικονομικό και ιστορικό του περιεχόμενο, όπως το προσδιόρισε ο Λένιν, μας επέτρεψε να προβλέψουμε τις εξελίξεις που θα είχαμε στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξαπολύθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στις 24 Μάρτη '99 κατά των λαών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και την ορθότητα των προβλέψεων του ΚΚΕ, που είχαν εκφραστεί από το 1992. Στις «θέσεις της ΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια» 25.2.92, στις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, Μάης '96, καθώς και στην απόφαση της ΚΕ με θέμα «η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό», 22.2.97.

Χωρίς καμία περιαυτολογία, επιτρέψτε μου να πω ότι σημαδιακές υπήρξαν και οι τοποθετήσεις εκλεκτών επιστημόνων που είχαν πάρει μέρος στη διημερίδα που διοργανώσαμε 18-19 Μάρτη του 1999, στην ίδια αίθουσα. Ολοι τους στις 24 Μάρτη δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Κλίντον, φανερώνουν ότι και η σημερινή μας ημερίδα θα αποδειχθεί σημαδιακή. Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο οι εισηγήσεις, όσο και τα συμπεράσματα που θα βγουν, θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια και στα μυαλά του κάθε εργαζόμενου, πατριώτη, δημοκράτη, στην πάλη του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η ανατροπή του ιμπεριαλισμού είναι αναγκαιότητα. Αυτό, με τη συνειδητή δράση των μαζών θα γίνει πραγματικότητα. Ο δρόμος άνοιξε στα 1917, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία των ταπεινών και καταφρονεμένων σε ΑΑΔ κατεύθυνση θα τον κάνει λεωφόρο.

Σήμερα, όπως άλλωστε και πάντα, τεράστιοι μηχανισμοί προσπαθούν να πείσουν τους λαούς ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ανίκητος, είναι απόλυτος στην κυριαρχία του. Η όλη πορεία της ανθρωπότητας έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Και για να θυμηθούμε τον Ηράκλειτο, απόλυτο είναι μόνο ένα: "ο πόλεμος των αντιθέτων", "πόλεμος πάντων πατήρ εστί", ή κάλλιο ο νόμος που βρίσκεται κάτω του, ο νόμος της ασταμάτητης αλλαγής.

Εμείς, το ΚΚΕ, μένουμε σταθεροί στην αντίληψη της ταξικής πάλης, στην αντίληψη της εξελεγκτικής πορείας, της ασταμάτητης αλλαγής, στο φαινόμενο και στην ουσία του. Μένουμε σταθεροί στην αντίληψη ότι η "γνώση είναι δύναμη" και γι' αυτό ακόμα μια φορά, ευχαριστούμε τους εκλεκτούς πανεπιστημιακούς δασκάλους που συμμετέχουν. "Οταν οι άνθρωποι ουρλιάζουν", σημείωνε ο Λουντέμης στο βιβλίο του "Οδός Αβύσσου αριθμός 0", "οι λύκοι σωπαίνουν". Παραφράζοντας, θέλω να πω - αυτό είναι και το κλίμα των ημερών - όταν τα φερέφωνα της άρχουσας τάξης ουρλιάζουν, οι προοδευτικοί άνθρωποι μελετούν και οργανώνουν την πάλη.

"Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε, παρά μονάχα κείνον που δε σέβεται τον άνθρωπο", σημείωνε ο ποιητής Γ. Ρίτσος. Και ο ιμπεριαλισμός δεν τον σέβεται, γι' αυτό και τον αντιπαλεύουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξύπνησαν τα σκυλιά της ΕΕ»! (2009-11-27 00:00:00.0)
Σε ρόλο προπαγανδιστή των ΗΠΑ (2008-03-04 00:00:00.0)
Προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας (2003-05-07 00:00:00.0)
Ελλειψη νερού και ...κυβερνητικού ενδιαφέροντος (2001-01-30 00:00:00.0)
Φωτογραφική «Παρέλαση» (2000-03-15 00:00:00.0)
Η πάλη των λαών θα φέρει το «επί Γης ειρήνη» (1999-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ