Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες επισημάνσεις για τη λειτουργία του Κόμματος

Στο κείμενο των θέσεων διατυπώνονται οι διαπιστώσεις σχετικά με τις εξελίξεις, καθώς και για τη δράση του Κόμματος από το 15ο Συνέδριο. Διαπιστώσεις που βασικά ανταποκρίνονται στα γεγονότα και στη δουλιά του κόμματος. Το κείμενο των Θέσεων θα μπορούσε να είναι πιο σύντομο και πιο συγκεκριμενοποιημένο, πράγμα που θα διευκόλυνε το διάβασμα αλλά κυρίως την κατανόηση από τα απλά μέλη του κόμματος, παίρνοντας πάντα υπόψη και το επίπεδο γνώσεων που έχουν.

Είναι γεγονός πως στο διάστημα που εξετάζεται το κόμμα ήταν παρών και στην πρωτοπορία, έβαζε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, διατύπωνε την πολιτική του, πολιτική σωστή με βάση αυτές τις εξελίξεις στη χώρα μας. Πολύ θετικές ήταν οι προσπάθειες για το συντονισμό της δράσης με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, με την πραγματοποίηση των τριών διεθνών συνδιασκέψεων που έγιναν στη χώρα μας.

Εκτιμώντας την όλη δουλειά του κόμματος διαπιστώνεται πως υπάρχει ένα αρκετά θετικό άνοιγμα ως προς την παρουσία του στο εσωτερικό και διεθνώς, στο άνοιγμα των επαφών με παράγοντες και προσωπικότητες τόσο στις εκλογικές μάχες όσο και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, την επίσκεψη του Κλίντον κλπ.

Νομίζω πως αυτό το θετικό άνοιγμα από τα πάνω δεν αντανακλά και το άνοιγμα από τη βάση και κυρίως από τις οργανώσεις βάσης στη συνοικία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή αναντιστοιχία του ανοίγματος από τα πάνω, στην επαφή με τις μάζες από τα κάτω. Η λειτουργία των ΚΟΒ έχει χαλαρώσει, τα φαινόμενα της εκδήλωσης της ευθύνης και της συνέπειας των μελών είναι έντονα. Συχνά συνελεύσεις αναβάλλονται γιατί δεν υπάρχει απαρτία ή καθυστερούν να αρχίσουν, περιμένοντας να έρθουν ένας ή δύο σύντροφοι για να υπάρχει απαρτία, όπως ορίζει το Καταστατικό. Σύντροφοι που δε συμμετέχουν στη λειτουργία της οργάνωσης ή που για μήνες δεν πληρώνουν τη συνδρομή τους, δε θεωρούν αναγκαίο να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτές τους τις ενέργειες. Μια πολύ σοβαρή αδυναμία είναι η μη ανανέωση των γραμμών του κόμματος. Οι στρατολογίες ιδιαίτερα νέων μελών, είναι πολύ περιορισμένες ή και καθόλου, εκτός από ορισμένες επανασυνδέσεις που γίνονται.

Θεωρώ παράλειψη το ότι το πρόβλημα ανανέωσης των γραμμών του κόμματος, το πρόβλημα στρατολογίας δεν αναφέρεται στις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο. Στις Θέσεις παρ. 39 αναφέρεται: Εγιναν καλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλιάς και γενικά του ιδεολογικού μετώπου, για την εσωκομματική μόρφωση....

Αυτό μπορεί να ισχύει σε επίπεδο στελεχών με τα πανελλαδικά και τοπικά αχτίφ και τις διάφορες διημερίδες που οργανώνονται. Στις ΚΟΒ όμως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ιδεολογική διαφωτιστική δουλιά είναι πολύ αδύνατη για να μην πω ανύπαρκτη. Μαθήματα δε γίνονται. Δυστυχώς έχει σταματήσει να γίνεται ανάλυση και συζήτηση των αποφάσεων του Κόμματος. Αυτή την τύχη είχαν και οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Στις συνελεύσεις των ΚΟΒ έρχεται και διαβάζεται ένα κείμενο της Αχτίδας, αφού οι αποφάσεις έχουν ξεχαστεί ή ξεπεραστεί. Και αυτό όταν είναι γνωστό πως δυστυχώς ο «Ριζοσπάστης» δε διαβάζεται απ' όλα τα μέλη. Κεντρικά κυκλοφορεί πολύ και καλό υλικό, αφίσες κλπ. Δεν αξιοποιείται πάντα αυτό το υλικό και παραμένει στοιβαγμένο στα γραφεία των ΚΟ.

Το «κάθισμα» των ΚΟΒ, φάνηκε πιο έντονα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν μπήκαν στη μάχη όλα τα μέλη του Κόμματος, παρά ένα περιορισμένο ποσοστό. Ενώ αντίθετα στις ευρωεκλογές ήταν πολύ πιο δραστήρια η συμμετοχή. Γνώμη μου πως αυτό συνδέεται με τη μεγαλύτερη πίεση από τις κυρίαρχες δυνάμεις, που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τα κομματικά μέλη, παίρνοντας υπόψη τον ιδεολογικό τους εξοπλισμό και τη μη αφομοίωση της πολιτικής του κόμματος. Εχουν χαλαρώσει οι δεσμοί με τις μάζες, ακόμη και με τις επιρροές μας. Οι μαζικοί φορείς του χώρου δεν παρακολουθούνται και δε βοηθιούνται. Οι κομματικές ομάδες δε λειτουργούν. Τα παραπάνω φαινόμενα μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν.

Σωστά στις Θέσεις αναφέρεται πως στο κέντρο του προβληματισμού για το 16ο Συνέδριο βρίσκεται η πρόταση για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο. Παίρνοντας υπόψη τις συγχύσεις που υπήρχαν μετά το 15ο Συνέδριο ως προς τους στόχους του μετώπου, θα χρειαστεί νομίζω αρκετή δουλιά για να κατανοηθεί τι σημαίνει λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία και ποια η διαφορά με το σοσιαλισμό, που δεν παύει να είναι ο απώτερος στόχος για το Κόμμα.

Στις Θέσεις αναφέρονται οι κατά καιρούς συνεργασίες που έκανε το κόμμα. Θεωρώ πως είναι παράλειψη, που δεν αναφέρεται το ΕΑΜ, που δεν ήταν απλώς μια συνεργασία, αλλά ένα μέτωπο που αγκάλιασε πλατιές μάζες και οδήγησε στο ξεδίπλωμα της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης. Παρά το ότι πέρασαν χρόνια από τότε, να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και τα διδάγματα που βγαίνουν απ' αυτήν.

Στην παρ. 18 των Θέσεων αναφέρεται: «Αποφασιστικός παράγοντας για τη μαζικότητα και μαχητικότητα του Μετώπου θα είναι η πορεία ενότητας της εργατικής τάξης, η κατάκτηση του ηγετικού καθοδηγητικού ρόλου της στο λαϊκό κίνημα και του κόμματός της, του ΚΚΕ, μέσα στη ζωή και τη δράση». Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει πράξη η παραπάνω διατύπωση, είναι να βελτιωθεί η λειτουργία του κόμματος, ιδιαίτερα στη βάση των βάσεων, που είναι η ΚΟΒ. Είναι αναγκαίο να μπει νέο αίμα στις ΚΟΒ και να αμβλυνθεί το γέρασμά τους. Είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε ο ιδεολογικός εξοπλισμός των κομματικών μελών, η ανάδειξη στελεχών στη βάση. Οι επισημάνσεις μου αφορούν τη δουλιά στο χώρο που ζω. Αυτό δε σημαίνει πως προσπαθώ να υποβαθμίσω την κομματική δουλιά γενικά. Αλλά χωρίς ένα κόμμα ισχυρό και ιδεολογικά εξοπλισμένο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της αντιδραστικοποίησης, δύσκολα θα υλοποιηθούν οι στόχοι που θα βάλει το 16ο Συνέδριο.

ΓΙΑΝΝΑ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ

Καισαριανή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ