Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζάμπα μάγκες

Ηιστορία με τη σημαία στη Ν. Μηχανιώνα εξελίχθηκε σε ένα νέο κόλπο αποπροσανατολισμού και διχασμού του λαού, ανάλογου με τη διαμάχη για τις ταυτότητες.

Δε χωράει αμφιβολία ότι το περιστατικό αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία να αποκρύψουν από το λαό την κύρια αντίθεση που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, οξύνοντας υπαρκτά αλλά δευτερεύοντα ζητήματα.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα μάλιστα της Ν. Μηχανιώνας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας περιοχής που πλήττεται από την πολιτική των μονοπωλίων, από τις οδηγίες της ΕΕ, από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Η αλιεία, κύρια απασχόληση των κατοίκων και βασικός τομέας πρωτογενούς παραγωγής, συρρικνώνεται με δραματικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Κύριο μέλημα των κατοίκων της θα ήταν να συσπειρωθούν, ενωμένοι να αγωνιστούν (σε ένα βαθμό το έχουν κάνει), ώστε να σωθεί η παραγωγική βάση και να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

Αντί γι' αυτό η κοινωνία διχάστηκε, πράγμα που θα καθυστερήσει, θα δυσκολέψει περισσότερο την ανάκτηση της λαϊκής ενότητας, ώστε να δώσουν συνέχεια στους αγώνες τους.

Ο θίασος

Ας δούμε το σκηνικό, που θυμίζει έντονα αυτό με τις ταυτότητες, των προηγούμενων ημερών. Ολος ο θίασος επί σκηνής, τα ίδια ή νέα πρόσωπα σε γνωστούς ρόλους. Ολος ο θίασος στη σκηνή.

Από τη μία οι «προοδευτικοί», οι οπαδοί του «νέου», της «νέας εκσυγχρονιστικής Ευρωπαϊκής Ελλάδας»: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης, η ΝΔ. Και από κοντά οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ με το γνωστό στιλ, μαχητικοί, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, με γρήγορα ανακλαστικά, όταν πρόκειται για δευτερεύον ζήτημα, (όταν όμως πρόκειται για τις μεγάλες αντιθέσεις σε βασικά ζητήματα, τότε εμφανίζονται με χαμηλούς τόνους, νηφάλιοι, με ίσες αποστάσεις).

Από την άλλη οι οπαδοί του «παλιού», οι «πατριώτες», οι εθνικά υπερευαίσθητοι: Ανδρεουλάκος, Γιακουμάτος, Γιαννόπουλος, Ψωμιάδης, Παπαθεμελής και άλλοι.

Η πολιτική τους υποκρισία

Ολοι μαζί είναι οι ίδιοι που ασκούν μια πολιτική σε βάρος του λαού, των ξένων εργατών, που συναινούν σε αυτή, που τη συγκαλύπτουν, τη στηρίζουν, που δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία, δεν εμφανίζονται με τόσο γρήγορα ανακλαστικά:

  • Οταν διατηρείται και επεκτείνεται η «μαύρη εργασία», η στυγνή εκμετάλλευση, των ξένων εργατών, των παλιννοστούντων.
  • Οταν παρατείνεται η εκκρεμότητα της νόμιμης παραμονής τους (και των Αλβανών), ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση και να οργανώνονται οι επιχειρήσεις - σκούπα σε βάρος των Αλβανών που διώχνονται, κάθε φορά που η εργοδοσία δεν τους χρειάζεται.
  • Οταν ο υπουργός Υγείας, κ. Παπαδόπουλος εντέλλεται, κυνικά, ρατσιστικά, να καταγγέλλονται όσοι στα δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν περίθαλψη στους ανασφάλιστους ξένους.
  • Οταν ο κ. Ευθυμίου με την αντιδραστική εκπαιδευτική πολιτική, ταξικά - ρατσιστικά πετάει έξω από την εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες παιδιά, με πρώτα σε ποσοστά τα παιδιά των ξένων εργατών, των μειονοτήτων.

Είναι οι ίδιοι που αφήνουν εντελώς αβοήθητα τα παιδιά των παλιννοστούντων και των ξένων εργατών, που αναγκάζονται να δουλέψουν αντί να φοιτήσουν στο σχολείο, που και αυτοί που φοιτούν δυσκολεύονται να τελειώσουν και τη βασική εκπαίδευση.

Είναι οι ίδιοι που αρνήθηκαν να δώσουν στέγη σε ομάδα καθηγητών, που εθελοντικά έχουν αναλάβει την εκπαίδευση σημαντικού αριθμού ξένων (παιδιών και ενηλίκων). Αποφάσισαν να στεγάσουν - μετά από πολύχρονη περιπλάνηση και ταλαιπωρία - το σχολείο των παλιννοστούντων σε ακατάλληλο κτίριο αμιάντου. Το κτίριο που εγκαταλείφθηκε από «κανονικούς» μαθητές ως επικίνδυνο, θεωρήθηκε κατάλληλο για τους παλιννοστούντες και για τους νυχτερινούς μαθητές! Οχι η παιδεία μας δεν είναι ταξική!

Είναι οι ίδιοι που έδειξαν παγερή αδιαφορία για τη σφαγή των παιδιών των Παλαιστινίων (αφού κατά τον πρωθυπουργό το Παλαιστινιακό είναι υπόθεση των Αμερικανών).

Ντράπηκε και ο «μεγάλος τραγουδιστής», ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος (όπως και για την ήττα της εθνικής ποδοσφαίρου από τους Αλβανούς...), γιατί δε σήκωσε τη σημαία το Αλβανόπουλο κι ας είναι αυτός που παρέδωσε τον Οτσαλάν.

Νοιάστηκαν οι «πολυπολιτισμικοί» για τον πολιτισμό των ξένων και την ιδιαιτερότητά τους, αυτοί που τροφοδοτούν και αναπαράγουν την πολιτισμική ομογενοποίηση της καπιταλιστικής υποκουλτούρας.

Η πιο θετική - και ανεφάρμοστη για την ώρα - εκδοχή της πολυπολιτισμικότητας, είναι το: κράτησε τη γλώσσα σου, μάθε την ιστορία και τη γεωγραφία της χώρας σου, αρκεί να υποταγείς στο μονόδρομο της «παγκοσμιοποίησης», της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Γι' αυτό το ιδεολόγημα έχουν ροκανιστεί από διάφορες επιτροπές, και από αρκετά κοινοτικά προγράμματα, σοβαρά ποσά, χωρίς καμιά ευεργετική επίδραση στους ξένους μαθητές.

Οι σημαιομάχοι

Από κοντά και οι σημαιομάχοι: Είναι δυνατό να πάρει στα χέρια του το ιερό εθνικό μας σύμβολο ένα Αλβανόπουλο;

Βέβαια αυτοί και οι όμοιοί τους δε θεώρησαν ότι το ιερό σύμβολο λεκιάστηκε με το αίμα κατά την εκστρατεία του '19 στην Ουκρανία, ενάντια στη νεαρά τότε Οχτωβριανή Επανάσταση κατ' επιταγή των Αγγλογάλλων. Δε λεκιάστηκε όταν με αυτήν μπροστά τα Ελληνόπουλα πήραν μέρος στη σφαγή του κορεάτικου λαού το '53. Δε βρωμίζεται η σημαία όταν τα Ελληνόπουλα μετέχουν στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, της KFOR στο Κόσσοβο και αλλού. Πόσο ψηλά σηκώθηκε το ιερό μας σύμβολο στην πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση; Προφανώς το σύμβολο αναβαθμίζεται όταν υπηρετεί τα ξένα και αντίθετα προς τη χώρα μας «συμμαχικά» συμφέροντα και βρωμίζεται αν την κρατήσει ένα 15χρονο Αλβανόπουλο. Στην περίπτωση αυτή έχουμε, εκτός από ρατσισμό και μυωπία, και ακραία υποκρισία.

Φυσικά δε θα δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα, αν το παιδί ήταν Αμερικανάκι ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, που είναι πάνω από τη χώρα μας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συμμετοχής των ΑΧΕΠΑΝΣ με αμερικανική σημαία στην παρέλαση της 28ης πέρσι και η άρνηση συμμετοχής της ΠΕΑΕΑ.

Ο αποπροσανατολισμός

Ετσι περάσαμε ένα τριήμερο γιορταστικό, με το λαό διχασμένο, αποπροσανατολισμένο. Την ίδια ώρα το δολάριο στις 420, τα επιτελεία της κυβέρνησης ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση ενάντια στη δημόσια υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη σύνταξη και ασφάλιση.

Ο,τι και να πούμε για το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι την τέχνη του αποπροσανατολισμού, της δημιουργίας τεχνητών αντιθέσεων και διλημμάτων την κατέχει σε υψηλό επίπεδο.

Είναι σίγουρο ότι στην ατζέντα του υπάρχουν κι άλλες εφεδρείες αποπροσανατολισμού του λαού από τα κύρια προβλήματα (ορατά πιθανά χαρτιά του η «κάθαρση» του ποδοσφαίρου, τα ιδιαίτερα κ.ά.).

Για την περίπτωση της Ν. Μηχανιώνας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για τυχαίο και αυθόρμητο περιστατικό, αλλά για μεθόδευση προγραμματισμένη. Γι' αυτό θα χρειαστεί να επανέλθουμε.


Θανάσης ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το ρατσισμό (2004-09-10 00:00:00.0)
Στις «ειρηνευτικές» αποστολές ατιμάζεται η σημαία (2003-10-23 00:00:00.0)
Ξενοφοβικές αντιδράσεις για αριστούχο αλλοδαπό μαθητή (2003-10-11 00:00:00.0)
Προεκλογικές εξαγγελίες για τσιγγάνους και παλιννοστούντες (2003-06-04 00:00:00.0)
Ο μικρός Οδυσσέας (2000-11-05 00:00:00.0)
Νόστος στα «κοντέινερ» (2000-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ