Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζει σήμερα ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών

Λύση «μέσα στις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας» είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς

Ο Πρόεδρος Γλ.Κληρίδης αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Γενεύη, όπου σήμερα αρχίζει ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν οι κ. κ. Αναστασιάδης, Χριστόφιας και Λυσσαρίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, και ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

Στη Γενεύη βρίσκεται ήδη ο Νίκος Κλεάνθους, ενώ ο Γιώργος Βασιλείου θα αναχωρήσει σήμερα.

Οι συνομιλίες για τον πέμπτο γύρο θ' αρχίσουν σήμερα το απόγευμα. Το πρωί ο Αλβάρο ντε Σότο θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της διαδικασίας.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας, Κόφι Ανάν, δε θα παραβρίσκεται στην έναρξη των συνομιλιών, λόγω των υποχρεώσεών του στις διαδικασίες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Ενδεχομένως, αναφέρει η ανακοίνωση, ο Κόφι Ανάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα.

Δηλώσεις Κληρίδη

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι στους τέσσερις γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δεν έχει εξευρεθεί κοινό σημείο σε κανένα από τα θέματα που συζητούνται, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας, η οποία βρίσκεται εκτός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε χτεσινές δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι λύση μέσα στις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, εξάλλου, ότι δεν έχει αποδεχτεί την εκτροπή, για την οποία τα διάφορα κόμματα κατηγορούν τον Κ. Ανάν. Πρόσθεσε ότι αν την αποδεχόταν, δε θα υπήρχε θέμα και σημείωσε ότι έγραψε δύο επιστολές στον γενικό γραμματέα και πήρε ορισμένες διαβεβαιώσεις.

Εκρινα, είπε, ότι οι διαβεβαιώσεις που μου δόθηκαν ήταν ικανοποιητικές. Δε λέγω, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να γίνει περαιτέρω προσπάθεια για βελτίωση των δηλώσεων του γενικού γραμματέα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Ο Γλ. Κληρίδης είπε ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δέκα μέρες και ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα βρίσκεται στη Γενεύη την επομένη της έναρξης των συνομιλιών. Είπε επίσης ότι μετά τη Γενεύη θα επιστρέψει στην Κύπρο μέσω Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Σημίτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γλ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλβάρο ντε Σότο, δήλωσε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο πως θα παρουσιάσει διάφορα έγγραφα, αφού έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις της πλευράς μας. Αυτό, πρόσθεσε ο Γλ. Κληρίδης, είναι κάτι το οποίο θα συνεχίζεται και, ενόσω ακούει απόψεις, θα υποβάλλει και νέα έγγραφα.

Αναφορικά με τη δήλωσή του για αποδοχή διαδικασίας κατά το πρότυπο Καμπ Ντέιβιντ, ο Γλ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι όταν ρωτήθηκε, είπε ότι δε νομίζει πως εγείρεται τέτοιο θέμα τώρα, γιατί η απόσταση των θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για να επιχειρηθεί ένα Καμπ Ντέιβιντ, πρόσθεσε, σημαίνει ότι θα έχουν σμικρυνθεί σε μεγάλο βαθμό οι διαφορές.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα γίνονται εφόσον υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ