Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία για τη νέα εσωκομματική ένταση

Ανήμπορος να παρέμβει στα φαινόμενα εσωκομματικής κρίσης και εσωστρέφειας που ταλαιπωρούν το κόμμα του, αποδεικνύεται ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιπλέον υποχρεώνεται να απαντά καθημερινά στο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το «πόθεν έσχες» του. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί «φυγή προς τα εμπρός» μέσω της έντασης της «μάχης κατά των διαπλεκομένων», χωρίς όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να μπορούν να «τραβήξουν» το κόμμα από την εσωστρέφεια και να ενισχύσουν την «εναλλακτική λύση» που υποτίθεται ότι εκφράζει.

Η Ρηγίλλης παρακολουθεί με έκδηλη αμηχανία το νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης που προκλήθηκε αυτή τη φορά από τις δηλώσεις του Μ. Εβερτ, ο οποίος είπε ότι είχε σκεφτεί να διαγράψει τον Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς στον Κ. Καραμανλή να πάρει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος εκείνων που δε συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του συνεδρίου. Χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ο Μ. Εβερτ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν είπα τέτοια πράγμα» και καλώντας τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν με πιο σοβαρά πράγματα! Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ και περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι το χτεσινό ραντεβού του με τον Κ. Καραμανλή ήταν προγραμματισμένο και αφορούσε νέα στοιχεία για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Δήλωσε επίσης ότι «δεν ετέθη ποτέ» θέμα διαγραφής του Κ. Μητσοτάκη.

Το κλίμα πάντως βαραίνει και πάλι στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Μ. Εβερτ, να επαναφέρει δηλαδή στο προσκήνιο την ιδέα της διαγραφής του Κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι στόχος του πρώην προέδρου είναι να συντηρήσει τις εσωκομματικές διαχωριστικές γραμμές «καραμανλικών - μητσοτακικών», προκειμένου να διευκολύνει ή και να πιέσει τον Κ. Καραμανλή στην αντιμετώπιση των «μητσοτακικών» ενόψει του συνεδρίου. Δε λείπουν μάλιστα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Μ. Εβερτ ήταν σε συνεννόηση με τη Ρηγίλλης και εξέφραζε επιδιώξεις της, τις οποίες δεν τολμά η ηγεσία να εκφράσει δημόσια! Υποστηρικτές του Μ. Εβερτ εκτιμούν ότι αποσκοπούσε στην αποτροπή ενός διαφαινόμενου «ανοίγματος» του Κ. Καραμανλή προς την πλευρά της Αραβαντινού.

Η Ντ. Μπακογιάννη, πάντως, δήλωσε ότι δε σχολιάζει τις δηλώσεις του Μ. Εβερτ, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν το σχεδιασμό για το μέλλον». Ταυτόχρονα φρόντισε να θέσει το πλαίσιο της προσυνεδριακής συζήτησης, λέγοντας (στο «Φλας») ότι «πρέπει να κτίσουμε το αύριο πάνω σε ξεκαθαρισμένους κανόνες που θα αποφασιστούν στο συνέδριο», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρηθεί το ιδεολογικό εύρος της ΝΔ και αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική απόφαση». Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και να δώσει συνέχεια στο θέμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να το πράξει τις επόμενες μέρες.

Διευκρινίσεις για το «πόθεν έσχες»

Παράλληλα ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δήλωση «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ, αφού επανέλαβε ότι «ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε, ουσιαστικά, στο επίκεντρο της κατασυκοφάντησης, γιατί ενόχλησε κέντρα και παράκεντρα εξουσίας», προχώρησε και σε διευκρινίσεις για την ίδια τη δήλωση «πόθεν έσχες». Ανέφερε ότι η τεχνική εταιρία στην οποία είναι μέτοχος ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οικογενειακή επιχείρηση, που συστάθηκε το 1947 και δεν είχε ποτέ σχέσεις με το δημόσιο, ενώ ο Κ. Καραμανλής δεν είναι στο ΔΣ. Ανέφερε ακόμη ότι από το 1989 που ο πρόεδρος της ΝΔ εκλέγεται βουλευτής και κατέθεσε το πρώτο «πόθεν έσχες» είναι φανερά όλα τα στοιχεία γύρω από αυτή την εταιρία.

Ενδεικτικό, πάντως, της «αντιπαλότητας» που υπάρχει μεταξύ του Κ. Καραμανλή με τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ δε δίστασε χτες να αποκηρύξει το πρώην στέλεχος του κόμματος Ν. Τζαβέλλα, η οποία αναλαμβάνει από σήμερα τη θέση του αντιπροέδρου στην εταιρία «Ιντρακόμ». Η κα Τζαβέλλα - είπε - εδώ και πολλά χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί και έχει τραβήξει το δικό της δρόμο, με ενδιάμεσο σταθμό την τοποθέτησή της στην Ολυμπιάδα του 2004 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτηθείς για το «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ, είπε ότι «η διαδικασία που ακολουθείται με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων είναι δημόσια και διαφανής διαδικασία και καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί την κυβέρνηση ο θόρυβος που έχει προκληθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ