Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον αυτήν τη φορά οι κερδοσκόποι δεν θα έχουν το πάνω χέρι» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Αν οι καπιταλιστές δεν έχουν το πάνω χέρι, ποιος ο λόγος ύπαρξης των ελεγκτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, του δικού τους κράτους; Εκτός κι αν με τον όρο "κερδοσκόποι" γίνεται αναφορά σε τίποτα φαντάσματα που στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν. Ο καπιταλιστής είναι αναγκαστικά κερδοσκόπος. Αν δεν είναι, δεν μπορεί να υπάρχει ως καπιταλιστής. Η ευχή, λοιπόν, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους θα διασφαλίσουν ότι δε θα έχουν το πάνω χέρι οι κερδοσκόποι, είναι μια από κείνες που διατυπώνονται για να πείσουν την εργατική τάξη ότι το κράτος των καπιταλιστών είναι ένα αταξικό κράτος που μπορεί να τα βάλει και με τους καπιταλιστές. Δηλαδή, είναι μια ευχή που κοιμίζει τους εργάτες.

«Είθισται όταν ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στο εξωτερικό και δίνει μάχη για θέματα που αφορούν το έθνος, οι πολιτικές αντιδικίες στο εσωτερικό να καταλαγιάζουν» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Είναι καταπληκτική η συνέπεια με την οποία η αστική τάξη σέβεται τα έθιμά της. Δηλώνει και γνώση για το ποιόν των κυβερνήσεών της ανεξαρτήτως αστικού κόμματος που βρίσκεται στη κυβέρνηση. Αλλά γιατί κάτι τέτοιο να νοιάζει την εργατική τάξη; Σταματά η εκμετάλλευση, όταν ένας αστός πρωθυπουργός συναντά ομοτράπεζούς του και συζητούν το πώς θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργατών;

«Δεν μπορούμε να θέλουμε ισότητα, αλλά να ζητάμε να πάρουμε νωρίτερα σύνταξη από τους άντρες. Εκτός από αυτό, όταν είσαι σωστός επιχειρηματίας, δεν προσβλέπεις στη σύνταξη. Εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου, δεν θέλω να σταματήσω τη δουλειά και να κάθομαι» (η κ. Νίκη Γκαργκάσουλα - Ντάνου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Frei Travel Congress» / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Αυτό που δεν ξέρει η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών (έχει φροντίσει η αστική τάξη να ξεχαστεί) είναι πως η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε σαν Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας μέσα από ένα συνέδριο σοσιαλιστριών γυναικών μετά από πρόταση της επιφανούς κομμουνίστριας Κλάρα Τσέτκιν. Κι εκείνη η καθιέρωση δεν είχε καμιά σχέση με καρικατούρες που εμφανίστηκαν αργότερα ως πράξεις ισότητας. Αντίθετα, όπως ήδη είχαν αποδείξει οι Μαρξ και Ενγκελς, η λύση του προβλήματος της ισότητας είχε όρο και προϋπόθεση την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο. Και σ' έναν τέτοιο στόχο ήταν - είναι ενταγμένη η υπενθύμιση αυτής της μέρας. Γεγονός που φαίνεται πως γνωρίζει η κυρία Γκαργκάσουλα, που προσπαθεί να φέρνει την 8η του Μάρτη στα μέτρα που θέλει η αστική τάξη. Τζάμπα κόπος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φεμινιστική απεργία»: Με ατζέντα κομμένη και ραμμένη στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις ΕΕ, κυβερνήσεων, επιχειρηματικών κολοσσών (2020-02-08 00:00:00.0)
«Περήφανοι» απολογητές της εξουσίας του κεφαλαίου (2015-02-15 00:00:00.0)
Οι πομπές της ΓΣΕΕ (2010-06-19 00:00:00.0)
Κερδοσκόπος μανάβης! (2002-09-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας (2000-03-02 00:00:00.0)
Σκέψεις περί δικαίου και ισότητας (1999-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ