Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδη για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς

Κυβέρνηση και ΝΔ διαγκωνίζονται σε σχέδια και προτάσεις για «ανάπτυξη» που θα βγάλει δήθεν τη χώρα από την κρίση. Καλούν το λαό να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα σαν αναγκαία, υποστηρίζοντας ότι από το νέο κύκλο της ανάπτυξης θα ωφεληθούν όλοι, θα βγει κερδισμένος ο λαός. Τι προσπαθούν να κρύψουν; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη στο «Economic Club». Είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για να δελεάσει τους επενδυτές: «Μέχρι το 2008, η Ελλάδα παρουσίαζε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας ήταν σημαντικά υψηλότερος, έναντι των αντίστοιχων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας». Τι δεν είπε; Οτι από αυτή την ανάπτυξη κερδισμένο βγήκε μόνο το κεφάλαιο. Στον αντίποδα, ο λαός βούλιαξε βαθύτερα στη φτώχεια.

Τα δικά τους επίσημα στοιχεία για την περίοδο 1990-2007 μιλάνε από μόνα τους για το πού πήγε ο τεράστιος πλούτος που δημιούργησε ο λαός με τα χέρια και το μυαλό του.

  • Το 1990 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 38 δισ. ευρώ. Το 2007 ανήλθε στα 208 δισ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 5,5 φορές.
  • Το 1990 - σύμφωνα με τα στοιχεία του «ICAP» - τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 τα κέρδη είχαν εκτιναχθεί στα 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 28 φορές.
  • Το 1990 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν 1,5%. Το 2007 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, ισόποσα δηλαδή προς την αύξηση του ΑΕΠ.
  • Στον αντίποδα, το βασικό μεροκάματο μόλις και μετά βίας έφτανε το 2007 στα 30 ευρώ μεικτά!

Τι φανερώνουν τα παραπάνω στοιχεία; Οτι μια χούφτα πλουτοκράτες γέμισαν τα θησαυροφυλάκια από τη ληστρική εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζόμενων, στη βάση της φιλομονοπωλιακής νομοθεσίας με την οποία τους φιλοδώρησαν διαχρονικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Το ίδιο θα επαναληφθεί και τώρα, όποτε και αν ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Ο κύκλος της ανάκαμψης θα είναι αναιμικός και μικρής διάρκειας, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα, μετά το μνημόνιο και τις άλλες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που υπόσχονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν αφορά την ευημερία των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Αφορούν την ενίσχυση της κερδοφορίας των ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων. Η δική τους πολιτική εξουσία είναι που πρέπει να ανατραπεί για να δει ο λαός άσπρη μέρα. Με μια δική του λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ