Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΕΕ
Ισχυροί ανταγωνισμοί σε προσκήνιο και παρασκήνιο

Κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση της Κίνας στο αίτημα να ανατιμήσει το γουάν ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Παρά τη φαινομενική ηρεμία, η κρίση συνεχίζει να οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό τους

ASSOCIATED PRESS

Παρά τη φαινομενική ηρεμία, η κρίση συνεχίζει να οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό τους
Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης φανερώνει η νέα έκρηξη της Κίνας ενάντια στις άλλες δυνάμεις και κύρια τις ΗΠΑ, που πιέζουν για ανατίμηση του γουάν, απειλώντας μάλιστα με την επιβολή κυρώσεων.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, υπερασπίστηκε χτες την εξαγωγική ισχύ της χώρας του και υποστήριξε ότι μια ανατίμηση της τάξης του 20% στο γουάν θα οδηγούσε στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και σε κλίμα κοινωνικής αστάθειας.

«Δεν μπορούμε να φαντασθούμε πόσα κινεζικά εργοστάσια θα χρεοκοπήσουν, πόσοι Κινέζοι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και πόσοι εσωτερικοί μετανάστες θα αναγκασθούν να γυρίσουν στην ύπαιθρο», στην περίπτωση που η Κίνα υποκύψει στις πιέσεις για 20% με 40% ανατίμηση του γιουάν, τόνισε σε δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα βιώσει έντονες κοινωνικές αναταραχές.

Ο ίδιος, σε συνάντηση που είχε με Αμερικανούς επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη, ισχυρίστηκε ότι «ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ εμφανίζουν εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα δεν είναι η ισοτιμία του γιουάν, αλλά η δομή εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών». Σήμερα, επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να αποφασίσει την έγκριση ή μη νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν δεν προβεί σε περαιτέρω βήματα ώστε να επιτρέψει την ταχύτερη άνοδο του γιουάν.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διευρύνεται, και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ανήλθε στα 119 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που η ανεργία στις ΗΠΑ τραβούσε ξανά τον ανήφορο, καθώς την τελευταία βδομάδα αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 465.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στην Ευρώπη, όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη, παρά τη μικρή βελτίωση στις προβλέψεις που κάνουν οι τεχνοκράτες σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 0,7% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, έναντι αρχικής εκτίμησης για ποσοστό 0,6%.

Πρόστιμα ενισχυτικά στις ανατροπές

Με στόχο εξάλλου να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τις πολιτικές λιτότητας και τις ανατροπές που επιβάλλει η φιλομονοπωλιακή στρατηγική «ΕΕ 2020», ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, ετοιμάζεται την ερχόμενη Τετάρτη να προτείνει την επιβολή υψηλών προστίμων στις χώρες της Ευρωζώνης «που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Οι προτάσεις Ρεν προβλέπουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών «που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους». Πρόστιμα θα προβλέπονται και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στην περίπτωση, που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το ένα εικοστό ετησίως για μία τριετή περίοδο. Οι νέοι κανόνες της λεγόμενης «εταιρικής διακυβέρνησης» θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ