Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΑΙΡΕΤΟΙ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πρωτεργάτες στο χτύπημα της σταθερής εργασίας

Η σταδιακή εξαφάνιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και η γενίκευση κάθε λογής ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας είναι βασική επιδίωξη των ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Επιδίωξη που έρχεται να επιταχύνει η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και έχουν ήδη υπηρετήσει οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (τεύχος 127, Ιούλιος 2010) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σήμερα το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους δήμους πλησιάζουν τις 82 χιλιάδες. Σχεδόν οι 52 χιλιάδες είναι μόνιμοι υπάλληλοι, οι 15 χιλιάδες αορίστου χρόνου και άλλοι 15 χιλιάδες απασχολούνται με προσωρινές μορφές απασχόλησης. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 35 χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, με τους 21 χιλιάδες (σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του 2007) να απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου.

Με άλλα λόγια, σε σύνολο 117 χιλιάδων εργαζομένων (δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις) μόνο το 44,44% είναι μόνιμοι. Το 24,78% (περίπου 29 χιλιάδες) απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ουσιαστικά με όρους ιδιωτικού τομέα) και το 30,76% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μίσθωσης έργου και άλλα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής: Τα παραπάνω στοιχεία, αν και αποκαλυπτικά, δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό εύρος των ελαστικών μορφών εργασίας το οποίο είναι μεγαλύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί δήμοι - όπως ο Δήμος Αθηναίων - για διάφορους λόγους δε δίνουν στοιχεία για το πλήθος και το είδος των συμβάσεων βάσει των οποίων απασχολούν τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στο Δήμο Αθηναίων δουλεύουν περίπου 12 χιλιάδες εργαζόμενοι και από αυτούς οι, περίπου, 4.200 απασχολούνται ως έκτακτοι. Το στοιχείο αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στα πιο πάνω.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται στο ακέραιο η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι δημοτικές αρχές και δυνάμεις τους στους δήμους μαζί με αυτές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχονται αυτή την πολιτική. Πρόσφατα στο Δήμο Ηλιούπολης οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ (δημοτική αρχή), το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των 57 συμβασιούχων στη Δημοτική Επιχείρηση «Ευώνυμος». Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν είναι ότι δεν τους το επιτρέπουν οι νόμοι.

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποίησε πριν λίγες μέρες η δημοτική αρχή στη Νέα Σμύρνη για να δικαιολογήσει τις απολύσεις συμβασιούχων που κάνει αυτή την περίοδο. Είπε ότι δεν μπορεί να τους κρατήσει, γιατί δεν μπορεί να πάει κόντρα στους νόμους. Τη λογική αυτή στήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού βεβαίως τους στήριξαν και τους εφάρμοσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και αυτής της πολιτικής με την ανάπτυξη ταξικών αγώνων με το ΠΑΜΕ, αλλά και με την ψήφο τους. Με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, ως βήμα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελός τους, τη συμμετοχή τους σε κοινωνικοπολιτικούς αγώνες με τσάκισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε ρότα απειθαρχίας, ρήξης, ανατροπής.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ