Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Παζάρια και όροι για την αντιπυραυλική ασπίδα

Διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για την εγκατάσταση συστημάτων στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας

Με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη γειτονιά μας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Eurokinissi

Με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη γειτονιά μας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών
Την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη φαίνεται πως επιδιώκει το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ισχυρά γεωπολιτικά εφαλτήρια στο ξεδίπλωμα της νέας στρατηγικής του, η οποία βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και αναμένεται να καταληχθεί στη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών το Νοέμβρη στη Λισαβόνα.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας αναζητούν τρόπους ώστε να παραμεριστούν οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα λόγω του Κυπριακού και των προβλημάτων στη σχέση Τουρκίας - ΕΕ. Στο ίδιο τραπέζι, ισχυροποιείται η πρόταση να αποτελέσει η Τουρκία έναν από τους βασικούς πυλώνες της αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθεί το ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Τύπο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε προχτές στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε πακέτο τριών προτάσεων για την απεμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την Τουρκία και την Κύπρο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το πακέτο περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για θέματα ασφάλειας, την παροχή ειδικού status για την Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕDΑ), όπου ως σήμερα η Κύπρος προβάλλει βέτο στην τουρκική συμμετοχή καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα ασφάλειας και άμυνας, με πρόβλεψη για συμμετοχή της Κύπρου στην αντίστοιχη διαδικασία του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία, δημοσίευμα της «Χουριέτ» αφήνει χτες ανοιχτό το θέμα και παραθέτει τους όρους που βάζει η κυβέρνηση Ερντογάν:

-- Να τοποθετηθούν πύραυλοι και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στο έδαφός της και η νομική βάση της τοποθέτησης να αντλείται από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας των συμμάχων του ΝΑΤΟ και την αρχή της πρόληψης, και

-- Να απαλειφθούν οι αναφορές περί «απειλής» στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ για τη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της τούρκικης κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Διαθέτουμε μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικά συστήματα. Ενα μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εθνικούς λόγους και ένα άλλο για την κοινή άμυνα. Σε αυτό που δίνουμε μεγάλη σημασία είναι κατά πόσο το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ θα επηρεάσει το δικό μας και αν θα εξασφαλιστεί κάποιο όφελος για μας. Διότι πρόκειται για ένα έργο δισεκατομμυρίων. Επομένως, σε περίπτωση που το σύστημα αυτό καλύψει όλη την επικράτεια της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο συνολικό κόστος της ασπίδας».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ προχτές πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας Νταβούτογλου και Γκιονούλ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους Κλίντον και Γκέιτς.

Μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι πύραυλοι σχεδιάζεται τώρα να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν, που - σύμφωνα με το ΝΑΤΟ - αποτελούν «απειλές», ο Γκιονούλ υποστήριξε ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, άρα ούτε και η Τουρκία έχει τέτοιους σκοπούς. Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του ΝΑΤΟ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικοποίηση του Ειρηνικού (2012-08-25 00:00:00.0)
Ανταλλαγή προθέσεων στη Διεθνή Διάσκεψη (2012-05-04 00:00:00.0)
Αμερικανο-ΝΑΤΟική «ασπίδα» έως την Κίνα (2012-03-31 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι δηλώσεις για απαντητικά μέτρα (2011-05-18 00:00:00.0)
Πιέσεις για την «αντιπυραυλική ασπίδα» (2010-10-20 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» από τη Σύνοδο Κορυφής (2008-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ