Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία μπροστά στην εσωκομματική κρίση

Το βάθος της εσωκομματικής κρίσης και τις συνταγές για την έξοδο από αυτή μελετά η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς όπως φαίνεται να έχει πάρει τις οριστικές της αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα.

Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο εισηγήσεις και «γραμμές» για την αντιμετώπιση της «ρευστής» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρώτη, την οποία εισηγούνται ορισμένοι στενοί συνεργάτες του και κάποιοι βουλευτές, θεωρεί ότι το κόμμα δεν περνάει καμία σοβαρή κρίση και αυτή δημιουργείται μόνο από τους «αμφισβητίες» και τις «θορυβώδεις» κινήσεις τους. Στη βάση αυτή εκτιμούν ότι χρειάζεται «σκληρή» αντιμετώπιση τόσο των «διαφωνούντων» όσο και του νέου κόμματος του Δ. Αβραμόπουλου, στη βάση ότι υπονομεύουν και διασπούν την παράταξη και ως τέτοιοι πρέπει να καταγγελθούν στους οπαδούς του κόμματος. Οι οπαδοί αυτής της άποψης εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς θα επικρατήσει πανηγυρικά στο συνέδριο και άρα από θέση αναβαθμισμένης ισχύος θα αντιμετωπίσει τόσο την Ντ. Μπακογιάννη όσο και το δήμαρχο. Σύμφωνα με τη δεύτερη «γραμμή», το κόμμα έχει δεχτεί μετά τις εκλογές αρκετά πλήγματα, με αποτέλεσμα να μην ταυτίζεται με την κεντροδεξιά παράταξη, και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα το καταστήσουν και πάλι «πρωταγωνιστή των εξελίξεων» και θα το βγάλουν από την «εσωστρέφεια». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι πρέπει να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ορισμένες από τις προτάσεις της, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού συμβουλίου, η τριετής θητεία του προέδρου, η εκλογή γραμματέα του κόμματος κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής προσανατολίζεται να υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις ενόψει του συνεδρίου, αλλά δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει αποδεκτή και την εκλογή του πολιτικού συμβουλίου. Επίσης θα προσπαθήσει να έχει αποτελέσματα στην επάνοδο ορισμένων απομακρυνθέντων στελεχών, κυρίως με τον Γ. Σουφλιά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει ότι μετά τις γιορτές οι πιέσεις θα αυξηθούν, καθώς θα «κυκλοφορήσουν» νέα γκάλοπ, τα οποία θα δίνουν υψηλά ποσοστά στο κόμμα Αβραμόπουλου, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμάται, θα ενισχυθούν οι «φυγόκεντρες» τάσεις, αλλά και οι πανικόβλητες κινήσεις των βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι διαδεδομένη η άποψη ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι ποιος και πώς θα οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία και βέβαια στην επανεκλογή τους.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εντείνει τη δράση της, με στόχο να καταγραφεί ως η εναλλακτική λύση στο κόμμα, η οποία εγγυάται όχι απλά την ενότητα του κόμματος, αλλά και της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει κύκλο περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την ισχυροποίησή της και στην κομματική βάση της ΝΔ.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από μέλος της ΚΕ της ΝΔ υπέβαλε χτες ο Χρ. Ροϊλός, ο οποίος προσχώρησε στο υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου. Ο Χρ. Ροϊλός έχει διατελέσει στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και είχε διεκδικήσει και την προεδρία της οργάνωσης, ήταν προσκείμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, όπως λένε συνεργάτες της πρώην υπουργού, εδώ και πολύ καιρό είχαν διακόψει τις επαφές τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής (2009-11-26 00:00:00.0)
Εν αναμονή του επόμενου γύρου (2001-01-11 00:00:00.0)
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ (2001-01-09 00:00:00.0)
Υπό την «προστατευτική ομπρέλα» των καναλιών (2000-12-16 00:00:00.0)
Ανησυχία τώρα για τον Δ. Αβραμόπουλο (2000-11-29 00:00:00.0)
«Θολώνει» η εικόνα ενότητας (2000-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ