Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προαναγγέλλουν νέο αντιλαϊκό σφυροκόπημα

Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία και νέες γενικευμένες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και προωθείται ανεξάρτητα από μνημόνια. Η λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να τους ανατρέψει
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και προωθείται ανεξάρτητα από μνημόνια. Η λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να τους ανατρέψει
Την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ προαναγγέλλουν με δηλώσεις τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σαν η επικρατέστερη δίοδος προς την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επαναγοράσει κρατικά ομόλογα με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αντάλλαγμα να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που μια τέτοια εξέλιξη θα έχει στις γερμανικές τράπεζες και τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Τα δημοσιεύματα διαψεύδουν τόσο η ελληνική, όσο και η γερμανική κυβέρνηση.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας μπαίνουν, εκ νέου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι σχέσεις εργασίας και οι μισθοί στο δημόσιο τομέα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής της στο γερμανικό περιοδικό «Stern», υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση δε θα πρέπει απαραίτητα να είναι ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και να αρθούν οι μεγάλες διαφορές, για παράδειγμα στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οπως λέει, «θα πρέπει αυτά να αποφασίζονται σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα, αλλιώς θα εξαντλούνται οι δημοσιονομικοί πόροι στην καταβολή των συντάξεων και δε θα υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας την αγορά εργασίας. Αν ρωτήσετε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, αν ρωτήσετε τον πρωθυπουργό Θαπατέρο, τον πρωθυπουργό Σόκρατες, αυτό ακριβώς κάνουν. Και σχεδιάζουν να προωθήσουν ακόμα βαθύτερες μεταρρυθμίσεις».

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προωθεί και η κυβέρνηση της Δανίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Λαρς Ράσμουσεν, να δηλώνει προκλητικά: «Υπάρχει η περίοδος πριν από την κρίση και η περίοδος μετά την κρίση και μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ