Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Φλεβάρη ο «τρομονόμος»

Μέσα στο Φλεβάρη η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα του «τρομονόμου». Με αφορμή την προχτεσινή βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας προανηγγειλε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Ετσι δόθηκε η κατάλληλη αφορμή για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ. Είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος του 2000 το ζήτημα του «τρομονόμου» θα είχε λήξει. Η βομβιστική επίθεση επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Τη στιγμή που η Ασφάλεια εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή, από νωρίς οι αρμόδιοι υιοθέτησαν την άποψη που σιγοψιθύριζαν από προχτές στελέχη της ΕΛΑΣ. Οτι, δηλαδή, δράστης της επίθεσης είναι η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν». Παρ' όλα αυτά ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Ευσταθιάδης, έχει δηλώσει ότι «δεν έχουμε αυτή την ώρα κάτι που να μπορούμε να ταυτίσουμε την τρομοκρατική ενέργεια με κάποιες από τις οργανώσεις συγκρίνοντας τα στοιχεία του παρελθόντος».

Σημασία, όμως, δεν έχει ποια «οργάνωση» θα αναλάβει την ευθύνη, αλλά η αφορμή που δόθηκε, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο θέμα της κατάρτισης του «τρομονόμου» και η αξιοποίηση της βομβιστικής επίθεσης για την ενίσχυση του κλίματος συναίνεσης. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις που έχουν γίνει.

- «Θέλω να πω σε αυτούς τους δολοφόνους ότι ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος, η δημοκρατία είναι ισχυρή και πολύ σύντομα αυτοί οι κύριοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν».

- «Το σύνολο του ελληνικού λαού συνειδητοποιεί ότι έφτασε η ώρα να παταχτεί η τρομοκρατία κι εδώ πλέον θα φανεί ότι ο καθένας πρέπει να πάρει την ευθύνη του».

- «Πρέπει επιτέλους όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους τρομοκράτες».

- «Ολα τα κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά σε συζήτηση για ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι και αποτελεσματικό, αλλά θα διασφαλίζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δηλώσεις - βόμβες που έγιναν προχτές το βράδυ και χτες το πρωί, μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου. Η πρώτη έγινε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η δεύτερη από τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η τρίτη από τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ενώ η τελευταία ανήκει στη βουλευτή του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος, στην ανάγκη, δηλαδή, ενός «τρομονόμου» ήταν και οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Είναι καιρός επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου εναντίον της τρομοκρατίας τον οποίο αδικαιολόγητα τόσο καιρό καθυστερεί». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποτε σε αυτόν τον τόπο και αυτό προϋποθέτει συνεργασία και συνεννόηση όλων μας».

Τον κύκλο των δηλώσεων έκλεισε χτες το μεσημέρι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, που «υπαγόρευσε» την ανάγκη της εσπευσμένης κατάρτισης του «τρομονόμου» από την επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ομάδα επιστημόνων ασχολείται με αυτό το αντικείμενο (σσ την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας). Υπάρχει ένας διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο που είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι εντός του Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, προκειμένου να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες προτάσσεις τα στελέχη που έχουν αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Και βεβαίως -το διευκρινίζω αυτό- μιλούμε για ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα αφορά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συνολικά και δε μιλούμε για τη θέσπιση ενός ειδικού νόμου για την τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ