Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επέστρεψαν χτες οι πρώτοι εθελοντές

Επέστρεψαν χτες οι πρώτοι εθελοντές στρατιώτες της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης του Κοσσόβου οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις επαναπατρισμού. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, έφτασαν στο στρατόπεδο Καρατάσου της Θεσσαλονίκης οι πρώτοι 70-80 στρατιώτες που υπηρετούσαν σε στρατόπεδα του Κοσσόβου. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για στρατιώτες που ζήτησαν επιστροφή στην πατρίδα πριν τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου 6μηνου, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και στρατιώτες που επέστρεψαν αφού συμπληρώθηκε ο χρόνος της θητείας τους.

Η μεταφορά των στρατευμένων, υπαξιωματικών και οπλιτών, έγινε με δύο ειδικά ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία, που στάθμευσαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Τρέχοντας οι στρατιώτες μπήκαν μέσα, προκειμένου - πιθανά κατόπιν άνωθεν εντολών - να αποφύγουν τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς.

Εξω από την πύλη του στρατοπέδου περίμεναν καρτερικά συγγενείς και φίλοι να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, που μήνες τώρα ζούσαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου. Σήμερα πολλοί από τους στρατιώτες αναμένεται να μεταβούν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μεταβούν για ειδικές εξετάσεις στο κέντρο ερευνών του «Δημόκριτου».

Συνολικά έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσουν από το Κόσσοβο 220 εθελοντές, που δεν έχουν συμπληρώσει εξάμηνο, και 232 από όσους έχουν ήδη συμπληρώσει την απαιτούμενη θητεία. Η αναχώρησή τους προγραμματίστηκε να γίνεται κάθε Δευτέρα. Ενώ από τις 20 του Φλεβάρη θα ξεκινήσει η αντικατάστασή τους από νέους «εθελοντές», αφού η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις, να διατηρήσει κατοχική δύναμη στην περιοχή, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ