Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Στήριξη και μέσω των γκάλοπ

Της αμέριστης υποστήριξης των κατασκευαστών κομμάτων -αναχωμάτων τυγχάνει, όπως αναμενόταν, το κόμμα Αβραμόπουλου και μέσω των δημοσκοπήσεων, αλλά και της προβολής μέσω των ΜΜΕ και των συνεντεύξεων. Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες του δικομματισμού, αν και εμφανίζονται ψύχραιμες ή αδιάφορες απέναντι στο υπό κατασκευή κόμμα, την ίδια στιγμή, μελετούν τη στρατηγική που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν το νέο κόμμα ανάλογα με τις δικές τους επιδιώξεις, ενώ συνολικά το σύστημα σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως «χοάνη» διοχέτευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, η πρώτη από τις οποίες εμφανίζει το νέο κόμμα να συγκεντρώνει περίπου το 15%, το οποίο αποσπά από ψηφοφόρους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε αναλογία 1% προς 1,4% αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το γκάλοπ της «K-Resarch» που δημοσιεύτηκε προχτές στο «Βήμα», στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 29,2%, η ΝΔ το 29,4%, το κόμμα Αβραμόπουλου 14,7%, το ΚΚΕ 4,4% και ο ΣΥΝ 2,9%. Στην ερώτηση αν το κόμμα Αβραμόπουλου αποφασίσει να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,2%, ΝΔ 36,8%, ΚΚΕ 4,7% και ΣΥΝ 3,5%.

Η ΝΔ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει το γκάλοπ και παραμένει στην αρχική τοποθέτησή της για «πολιτική αντιμετώπιση» του νέου κόμματος όταν διαμορφωθεί ως κόμμα και στην πρόβλεψη ότι το νέο κόμμα «θα ξεφουσκώσει». Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους γιατί τα ποσοστά του νέου κόμματος είναι χαμηλότερα από τα «προσδοκώμενα» και υποστήριζαν ότι αυτά θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση και θα μπαίνει το δίλημμα «ποιος είναι καταλληλότερος για την εξουσία». Προς επίρρωση υπενθύμιζαν το παράδειγμα του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εμφάνιζε περίπου τα ίδια ποσοστά και τελικά πήρε λιγότερο από 5%. Επισήμαιναν ακόμα ότι το γκάλοπ διαψεύδει την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ ότι το νέο κόμμα είναι «εσωτερική υπόθεση» της κεντροδεξιάς και αποσπά ίσο περίπου αριθμό ψηφοφόρων και από το ΠΑΣΟΚ.

Προτάσεις αναπαλαίωσης

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος φαίνεται να επισπεύδει τις κινήσεις του και να ολοκληρώνει την «παρουσίαση» του κόμματός του πριν από το συνέδριο της ΝΔ (τέλη Μάρτη). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας προχώρησε στην παρουσίαση κάποιων «προγραμματικών» προτάσεών του (στο «Βήμα της Κυριακής»), οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι αφενός να ακυρώσουν το όποιο «καινούριο» υποτίθεται ότι έφερνε στην πολιτική ζωή και από την άλλη να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι πρόκειται για ένα στυγνό διαχειριστή των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Οι «θεσμικές» προτάσεις που παρουσίασε αποτελούν αντίγραφο αυτών που είχε παρουσιάσει πριν από χρόνια ο Αντ. Σαμαράς - ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και με το δίκιο του...- και συμμερίζονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι φιλοδοξία και αποστολή του είναι να «εκλαϊκεύσει» τις πιο αντιδραστικές προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η μείωση των βουλευτικών εδρών από 300 σε 200, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η διαίρεση της χώρας σε 10 περιφέρειες με τοπικά κοινοβούλια(!), πρόταση η οποία κινείται μέσα στη λογική της ΕΕ για μια «Ευρώπη των περιφερειών» στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης του εθνικού κράτους. Ταυτόχρονα, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η αδυναμία του να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το μόνο που βρίσκει να τους προσάψει είναι ότι «είναι κόμματα προσωποπαγή»! (σ.σ. ενώ το κόμμα Αβραμόπουλου...).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακροδεξιά αναχώματα (2003-11-15 00:00:00.0)
Λαϊκή δυσαρέσκεια και «ρευστότητα» (2001-03-27 00:00:00.0)
Παιχνίδι με τον Δ. Αβραμόπουλο (2001-02-06 00:00:00.0)
Κυριαρχούν τα εσωκομματικά αδιέξοδα (2001-01-03 00:00:00.0)
Περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια (1999-01-20 00:00:00.0)
Δείπνα και "συμπληρωματικά" γκάλοπ (1998-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ