Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Λαϊκή δυσαρέσκεια και «ρευστότητα»

Εικόνα διεύρυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΝΔ, αλλά και - διόλου τυχαία -εικόνα «ρευστού πολιτικού σκηνικού», μεταφέρουν τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research», που δημοσίευσε το «Βήμα», μόνο το 13,7% των ερωτηθέντων διαπιστώνει ότι «τα πράγματα πάνε στο καλύτερο», ενώ το 71% δηλώνει ότι δεν το ικανοποιεί «η πορεία της κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Σημίτης χειρίζεται τα σημαντικά προβλήματα της χώρας». Επίσης μόνο το 29,3% πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ανάλογα ποσοστά εμφανίζει και δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η «Μέτρον Analysis». Στο πρώτο γκάλοπ η ΝΔ προηγείται κατά 3,8% (26,7% έναντι 22,9%) του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,6%, ο ΣΥΝ 2,5%, το ΔΗΚΚΙ 0,8%, ενώ το κόμμα Αβραμόπουλου (ΚΕΠ) εμφανίζεται «να χάνει τη δυναμική του» και να «καθηλώνεται» στο 10,9%. Το 33,4% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, ενώ το 30,8% «βλέπει» νίκη της ΝΔ.

Στο δεύτερο γκάλοπ, η ΝΔ προηγείται στην «πρόθεση ψήφου» κατά 3,5 μονάδες (31% έναντι 27,5%), το ΚΚΕ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 5,5% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ το 3,6%, το ΔΗΚΚΙ το 1,7%, το ΚΕΠ 13,8%. Το 39,3% πιστεύει ότι στις εκλογές θα νικήσει η ΝΔ έναντι 33,4% που πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Σημίτης εξακολουθεί να προηγείται του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Επίσης στο γκάλοπ αυτό περιλαμβάνεται ερώτημα - δίλημμα «αυτοδυναμία ή συμμαχίες» και το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας και το 42% υπέρ των συμμαχιών.

«Σφυρίζει αδιάφορα» το ΠΑΣΟΚ

Με τη συνηθισμένη υπεροψία που χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας «ξεπέρασε» τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, όπως αυτή καταγράφηκε από τις απαντήσεις του δείγματος.

«Πρώτα απ' όλα, ένα κόμμα το οποίο κερδίζει πάλι και πάλι τις εκλογές, μία κυβέρνηση η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη θητεία της και κατορθώνει πάντοτε να φτάνει με επιτυχία στους στόχους της, λογικό είναι να μην ανησυχεί, αλλά λογικό και αναμενόμενο από εσάς πρέπει να είναι ότι δεν εφησυχάζει, δεν επαναπαύεται. Η προσπάθειά μας είναι διαρκής».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις «αποτυπώνουν τις διαθέσεις των πολιτών μια ορισμένη στιγμή. Δε δημιουργούν οποιαδήποτε δέσμευση οι απαντήσεις που δίνει ο πολίτης. Οι απαντήσεις αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές σε μια άλλη χρονική περίοδο. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, ώστε την κρίσιμη στιγμή που θα κριθούμε από αυτόν, στις εκλογές δηλαδή, να είμαστε και πάλι νικητές».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δε θα προκαλέσουν αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα. «Θέματα αλλαγών δεν τίθενται, είπε ο Δ. Ρέππας, όμως το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγών, ένα κόμμα μεταρρύθμισης, γι' αυτό κατορθώνει να διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, να έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με το λαό της χώρας μας και γι' αυτό να επικρατεί στις εκλογικές αναμετρήσεις και να κυβερνά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ