Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές απόψεις εισαγγελέα
  • Ενοχοποιεί το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών
  • Εισηγείται την απόρριψη της προσφυγής του Γ. Μανουσογιαννάκη

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη βδομάδα ενάντια στη δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη βδομάδα ενάντια στη δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη
Ευθεία «βολή» στα δικαιώματα λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η εισήγηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Περικλή Δράκου, με την οποία εισηγείται να απορριφθεί η προσφυγή που κατέθεσε ο συνδικαλιστής, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκης, κατά των περιοριστικών μέτρων που του επιβλήθηκαν, μετά από την προσπάθειά του ουσιαστικά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ναυτεργατών! Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν ότι ο εισαγγελέας εισηγείται «άκρως επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που κινούνται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και αμφισβητούν βασικά δικαιώματα λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος...»!

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης στην προσπάθειά του να προστατέψει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ναυτεργατών από το «δουλεμπορικό» κύκλωμα στον Πειραιά και στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δράσης, έκανε παρέμβαση στον ναυτιλιακό πράκτορα Κωνσταντινίδη, μετά από αίτημα ναυτεργατών. Ο συγκεκριμένος πράκτορας είχε πάρει χρήματα από δυο ναυτεργάτες εκ των οποίων ο ένας τα ήθελε πίσω και ζήτησε την παρέμβαση του συνδικαλιστή για να του επιστραφούν. Πράγματι μαζί με τους ναυτεργάτες ο συνδικαλιστής απευθύνθηκε στον κ. Κωνσταντινίδη να επιστρέψει τα χρήματα, διαφορετικά θα πήγαινε στον εισαγγελέα να τον καταγγείλει και πράγματι μετά από ώρες τα χρήματα επιστράφηκαν.

Μετά από αυτό ο ναυτιλιακός πράκτορας έκανε μήνυση στον Γ. Μανουσογιαννάκη, με αποτέλεσμα να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι, που περιλαμβάνουν: 500.000 δραχμές εγγύηση, απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και εμφάνισή του σε Αστυνομικό Τμήμα μέσα στις πέντε πρώτες μέρες κάθε μήνα. Αυτά, όταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο Γ. Καβαλιέρης, που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του Γ. Μανουσογιαννάκη, διέψευσε όλες τις καταγγελίες του μηνυτή!

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης κατέθεσε προσφυγή κατά των περιοριστικών όρων, ενώ παράλληλα, από την πρώτη στιγμή της απόφασης, πλήθος σωματείων και φορέων από όλη την Ελλάδα ξεσηκώθηκαν ενάντια στην τρομοκρατική αυτή δίωξη, απαιτώντας την άρση των περιοριστικών όρων. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια δυναμική και μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, η οποία απέτρεψε την εφαρμογή των περιοριστικών όρων.

Με την εισήγησή του ο εισαγγελέας, όπου κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, αφού προσπερνά τις καταθέσεις των μαρτύρων που διαψεύδουν τις καταγγελίες του μηνυτή, προχωρά ακόμα παραπέρα και αναφέρει: «...Προκύπτει δηλαδή από την εκτεθείσα συμπεριφορά του (Γ. Μανουσογιαννάκη) ότι έχει σχηματίσει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η συνδικαλιστική του ιδιότητα τού παρέχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές (!) διαφορές»!

Στη σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής και των ναυτεργατικών σωματείων υπογραμμίζεται: «...Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ενοχοποιεί το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές διαφορές, που έχουν εργαζόμενοι με εργοδότες και τη χαρακτηρίζει "επικίνδυνη αντίληψη". Με απίστευτη ευκολία ξεπερνά όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις και αποδέχεται ως γεγονός τους ψευδείς ισχυρισμούς του γνωστού "δουλέμπορα" Κωνσταντινίδη».

Υπογραμμίζουν ακόμη: «Τα παραπάνω αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια σε δικαιώματα του συνδικαλιστικού κινήματος και στόχο έχουν τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την τρομοκράτηση των συνδικαλιστών. Προσπαθούν να εφαρμόσουν τον "τρομονόμο" που η κυβέρνηση προωθεί και να βάλουν στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταδικάζουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών και καλούν το λαϊκό κίνημα σε συντονισμένο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Την τρομοκρατική δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους: Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Σωματείο Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου και γύρω δήμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλι στο εδώλιο (2004-01-28 00:00:00.0)
Κατέρρευσε η σκευωρία σε βάρος των συνδικαλιστών ναυτεργατών (2003-06-14 00:00:00.0)
Με το «σαμπάνι» οι διώξεις συνδικαλιστών (2003-06-12 00:00:00.0)
Με κυβερνητική έγκριση οι περιοριστικοί όροι (2001-05-26 00:00:00.0)
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο... (2001-03-28 00:00:00.0)
Απαράδεκτη ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ κατά συνδικαλιστή (2001-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ