Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Την απόσυρσή του ζητούν δικηγορικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές απ' όλους τους κοινωνικούς χώρους που αντιτάσσονται στην ψήφιση του «τρομονόμου». Από τα Γιάννενα μέχρι την Κρήτη και τη Σάμο οι επιστημονικοί, κοινωνικοί και μαζικοί φορείς δηλώνουν ότι στόχος του «τρομονομοθετήματος» Σταθόπουλου είναι τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των δικηγόρων. Μετά τους δικηγόρους της Αθήνας κατά του «τρομονόμου» τάσσονται και οι δικηγόροι των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΔΣΙ) με ψήφισμά του ζητάει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «για τη φερόμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο ΔΣΙ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει «πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς ρυθμίσεις», που οδηγούν «σε ανατροπή του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού μας συστήματος και στρέφονται ουσιαστικά εναντίον των θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων».

Στο ίδιο ψήφισμα ο ΔΣΙ αναφέρει ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, παρ' όλες τις αντιδράσεις από κορυφαίους ποινικολόγους και δικαστές, γεννά σκέψεις για ανειλημμένες δεσμεύσεις και όχι βεβαίως για εκδήλωση ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την πάταξη και τιμωρία των τρομοκρατών ή των επικίνδυνων κακοποιών, η αντιμετώπιση των οποίων, όπως η εμπειρία της τελευταίας 25ετίας κατέδειξε, ουδόλως δυσχεραίνεται από το ισχύον νομικό μας οπλοστάσιο.

Εκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, είτε να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», είτε να το αναμορφώσει ριζικά, απαλείφοντας τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του, απευθύνουν 86 δικηγόροι του Ηρακλείου.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι 86 δικηγόροι του Ηρακλείου μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Δεν υποτιμούμε την αξία της ασφάλειας των πολιτών, που είναι έργο κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Αρνούμαστε, όμως, να δεχτούμε και την πιο μικρή ελάττωση του αγαθού της ελευθερίας και της δικαιοσύνης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας».

Οι δικηγόροι του Ηρακλείου στην επιστολή τους καταλήγουν ότι το νομοσχέδιο που προωθείται δεν πρέπει να περάσει ή έστω δεν πρέπει να περάσουν οι διατάξεις εκείνες, με τις οποίες πλήττεται καίρια το απόρρητο της επικοινωνίας και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής, ενοχοποιείται το φρόνημα και τιμωρείται με κακουργηματικές ποινές η σκέψη ως εκ της συμμετοχής και μόνο κάποιου σε οργάνωση, πλήττεται ο θεσμός των ενόρκων, κατασκευάζεται με θολό τρόπο η έννοια του υπόπτου και, τέλος, με πρόσχημα την ανακριτική διείσδυση θεσμοθετείται η απανθρωπιά και η προβοκατόρικη δράση.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει σε επικίνδυνο κατήφορο, επιχειρώντας να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού με την επικείμενη ψήφιση του «τρομονόμου».

«Η κυβερνητική πολιτική, αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενδεδυμένη το μανδύα της "εκσυγχρονιστικής" υποτέλειας και ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των ξένων κέντρων και του μεγάλου κεφαλαίου, προσπαθεί να χειραγωγήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα και να κάμψει κάθε μορφής αντίδραση των εργαζομένων του λαού κόντρα στα αντιδραστικά-αντιλαϊκά μέτρα που πέρασε αλλά και σ' αυτά που επιφυλάσσει για το μέλλον».

Τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, τον είδαμε στην πράξη με την πρόσφατη τρομοκρατική-πολιτική δίωξη κατά του προέδρου του σωματείου «Στέφενσων», Γ. Μανουσογιαννάκη.

Αντίθετος στον «τρομονόμο» είναι και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, ο οποίος αναφέρει ότι στόχος είναι η καταπολέμηση των συνδικαλιστικών και γενικά των κοινωνικών ελευθεριών.

Εκδήλωση στους Αμπελόκηπους

Η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων-Ελληνορώσων διοργανώνουν την Παρασκευή 30 του Μάρτη και ώρα 6.30 μ.μ. στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους), εκδήλωση με θέμα τον «τρομονόμο».

Σ' αυτή την εκδήλωση εκπρόσωποι δυο εντελώς διαφορετικών γενεών θα κάτσουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο παππούς και ο εγγονός, η Ελλάδα του 1950 δίπλα σ' αυτή του 2000. Θα βρεθούν για να συζητήσουν για τον νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο. Αυτοί που βίωσαν στο πετσί τους τη βία και τον τρόμο του παρακράτους αλλά και του επίσημου κράτους των μοναρχοφασιστών, που λειτουργούσε κάτω από τις εντολές των ΗΠΑ, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και θα ανταλλάξουν απόψεις με τη γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «τρομονόμο»... Με τη γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική που επιχειρεί να νομιμοποιήσει την καταπάτηση βασικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται συμβολικά, όπως τονίζουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους, «τη μέρα της μαύρης επετείου της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη», θα γίνει ιστορική αναδρομή στο ρόλο των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη διαμόρφωση του κράτους-τρομοκράτη κατά του λαϊκού κινήματος και κάθε πρωτοπόρου αγωνιστή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν προτάσεις για τη δημιουργία επιτροπής αγώνα από φορείς και κατοίκους της περιοχής εναντίον του «τρομονόμου», για την πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης και για το συντονισμό με άλλους φορείς σε παναθηναϊκό και πανελλαδικό επίπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις (2001-06-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση των δικηγόρων (2001-06-06 00:00:00.0)
Δε θα περάσει! (2001-05-22 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε επιτροπή της Δημοκρατικής Συσπείρωσης (2001-05-05 00:00:00.0)
Δράση ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το τρομο-νομοσχέδιο (2001-05-04 00:00:00.0)
Θύελλα αντιδράσεων από τη δημοσιοποίηση του νέου τρομονόμου (2001-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ