Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδι με τον Δ. Αβραμόπουλο
  • Σκόπιμα ασαφές αφήνει το θέμα της στάσης της απέναντι στο νέο κόμμα και  στο ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του 
  • Δεν αποκλείει συνεργασία ούτε ο δήμαρχος
  • Υπέρ της «κεντροδεξιάς  συνεννόησης»  Μπακογιάννη, Λιάπης  

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκόπιμα ανοιχτό κρατά η ηγεσία της ΝΔ το θέμα της στάσης της απέναντι στο υπό κατασκευή κόμμα Αβραμόπουλου, ενώ και ο δήμαρχος δεν αποκλείει συνεργασία μαζί της.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις απέναντι στο κόμμα Αβραμόπουλου, προσβλέποντας στην αξιοποίησή του και στη συνεργασία μαζί του, στο βαθμό που διαπιστώσει ότι αυτό τη διευκολύνει για τη διαμόρφωση μιας «κεντροδεξιάς πλειοψηφίας» και την άνοδο στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό δεν κόβει τις γέφυρες με την πλατεία Κοτζιά και αφήνει το θέμα να αιωρείται, ενώ δε λείπουν και αυτοί που πιστεύουν ότι στο τέλος ο δήμαρχος θα υποχρεωθεί είτε να μην κάνει κόμμα είτε να συνεργαστεί με τη ΝΔ, γιατί θα έχει «ρεύμα εξουσίας». Από την άλλη, διακρίνει τον κίνδυνο, η σύγχυση που δημιουργείται από τη στάση της, να λειτουργήσει προς όφελος του νέου κόμματος, το οποίο επωφελείται από αυτή τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι «αντίπαλός μας είναι το ΠΑΣΟΚ», αλλά ταυτόχρονα ζητούν από τον Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από δήμαρχος.

Υπέρ της «κεντροδεξιάς συνεννόησης» και της συνεργασίας με το κόμμα Αβραμόπουλου τάχθηκαν με συνεντεύξεις τους οι Μιχ. Λιάπης και Ντ. Μπακογιάννη. Ο πρώτος (στην «Ελευθεροτυπία») ζήτησε να μην κοπούν οι γέφυρες συνεννόησης με τον Αβραμόπουλο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πίστη του στην «ενδοπαραταξιακή συνεννόηση». Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με τον Δ. Αβραμόπουλο απαντά: «Δεν το αποκλείω». Οσον αφορά τα εσωκομματικά, τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Γιώργου Σουφλιά και του Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη (στο «Βήμα»)επαναλαμβάνει τη θέση της περί «ενιαίας κεντροδεξιάς» επισημαίνοντας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να επιτευχθεί αυτό πριν από τις εκλογές. Οσον αφορά το κόμμα Αβραμόπουλου σημειώνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η εξαγγελία του κόμματος Αβραμόπουλου, αλλά το γεγονός ότι μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας τόσο πιεστικά μας στέλνει, μέσω των δημοσκοπήσεων, ένα μήνυμα, το οποίο χοντρικά λέει "δε με εκφράζετε"». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ΝΔ δεν κατάφερε ακόμα να πείσει» και γι' αυτό «πρέπει να πάψει να είναι απλώς κόμμα διαμαρτυρίας»! Για τα εσωκομματικά και το συνέδριο της ΝΔ, επισημαίνει ότι το κόμμα χρειάζεται ένα νέο καταστατικό που θα δημιουργεί προϋποθέσεις συλλογικότητας, αλλά και νέες πολιτικές προτάσεις, οι οποίες όπως επισημαίνει δε θα υπακούουν σε «στατιστικές διαχειριστικές εκλογές». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «αν τα δύο μεγάλα κόμματα αφήσουν περιθώριο, θα υπάρξουν και άλλα κόμματα. Αλλιώς θα παραμείνουμε στο δικομματισμό». Ο Τίμος Χριστοδούλου (στον «Ελεύθερο Τύπο») δηλώνει ότι «αν η ίδρυση του κόμματος Αβραμόπουλου βοηθήσει στην ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, καλώς. Αν όμως την εμποδίσει, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να συναισθανθεί ο δήμαρχος την ευθύνη».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, δήλωσε: «Είναι νωρίς για τέτοια θέματα. Αυτό που έχω να πω αυτή την ώρα είναι πως οι οποιεσδήποτε συνεργασίες δε θα προκύπτουν από μετεκλογικά παζάρια». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημάρχου, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου. Παράλληλα, δείχνει να επισπεύδει τις κινήσεις του για τη συγκρότηση του κόμματός του. Μετά την έγκριση του σωματείου - δορυφόρου που θα αναλάβει ουσιαστικά... τα οικονομικά του κόμματος, ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χτες, συνοδεία φυσικά των καναλιών, τα γραφεία του κόμματός του στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, όπου βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «εκείνο που προέχει είναι η πολιτική πρότασή του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι «δε θέλει να σχολιάσει τις απόψεις του Αβραμόπουλου», προσθέτοντας ότι «το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου είναι ακόμη στις προθέσεις του. Οταν θα δημιουργηθεί και θα έχει πρόγραμμα και στελέχη, τότε θα έχει και το σχόλιό μας». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να πείσει ότι αποτελεί εσωτερική υπόθεση της ΝΔ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν απόψεις και από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων. Χτες (προχτές), άκουσα και απόψεις από πολιτικά στελέχη της ΝΔ».

Στο μεταξύ, την απομάκρυνση του Πρ. Παυλόπουλου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και του Θ. Ρουσόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος ζητεί ουσιαστικά στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής». Στον Πρ. Παυλόπουλο, με αφορμή τη νομική κάλυψη που είχε προσφέρει στον Στ. Ψυχάρη για το διορισμό του ως διοικητή του Αγίου Ορους, καταλογίζει «ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικού ρόλου και των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρει στον κ. Λαμπράκη», ενώ στον Θ. Ρουσόπουλο ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτική ασυνέπεια του ΠΑΣΟΚ, γιατί μέχρι να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου «συμφωνούσε απόλυτα με την κυβερνητική γραμμή για το χρηματιστήριο, τη συμφωνία του Ελσίνκι, τη διαπλοκή...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη διαδοχής κάτω από τα «λάβαρα» της ίδιας πολιτικής (2009-10-21 00:00:00.0)
Μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια (2001-03-23 00:00:00.0)
Στήριξη και μέσω των γκάλοπ (2001-01-23 00:00:00.0)
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο (2000-12-21 00:00:00.0)
Ρευστότητα και «κόντρες κορυφής» (2000-12-20 00:00:00.0)
"Μόνος" απέναντι στα διλήμματα (1999-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ