Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην... Ευρώπη εναποθέτει τις ελπίδες του ο Πρόεδρος Κληρίδης

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί ότι ο ευρωπαϊκός παράγοντας είναι αυτός που θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου, ανεξαρτήτως επίλυσης του πολιτικού της προβλήματος, θα εφαρμοστούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τη δήλωση το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από το Λίβανο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία θα αισθανθεί πολύ σύντομα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της, όταν θα γίνεται ανασκόπηση ανά εξάμηνο για να διαπιστωθεί κατά πόσον εφαρμόζει αυτά που περιλαμβάνονται στην εταιρική της σχέση.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Τούρκου υπουργού Αμυνας αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Στρατό, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι κανένας δε λαμβάνει πλέον σοβαρά τις απειλές αυτές και ότι μόνο ζημιά της προκαλούν.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι η Κύπρος αυτό που προτείνει είναι βοηθητικές υπηρεσίες ή ακόμη και τη χρησιμοποίησή της ως βάσης ή της θέσης της για παροχή τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και όχι στρατιωτικές δυνάμεις.

Κληθείς να εκτιμήσει τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να εκδηλώνεται από τους γείτονες της Κύπρου στρατηγική προσέγγιση στις σχέσεις τους με την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νήσος είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Λίβανο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επιθυμία Λευκωσίας και Βηρυτού είναι η ενίσχυση περαιτέρω των εξαιρετικών τους σχέσεων.

Συνταγματικό πρόβλημα με την αγορά των ελικοπτέρων «Μπελ»

Συνταγματικό θεωρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη από τη Βουλή του κονδυλίου για την αγορά των ελικοπτέρων «Μπελ» και δηλώνει ότι θα επιλυθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Λίβανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Βουλή σε ορισμένα θέματα περνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Παραδέχτηκε πάντως πως αυτό είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο της κυπριακής πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και άλλων χωρών. Πρόσθεσε πως εάν υπάρξει γνωμάτευση ότι ορισμένα από τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή εμπίπτουν στον τομέα αυτό, τότε θα υπάρξει ανάγκη προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε παρατήρηση ότι είναι αυτός που είχε προτείνει το νόμο, όταν ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος Κληρίδης υποστήριξε ότι στόχος ήταν τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς να προέρχονται από ένα συγκεκριμένο ταμείο. Επεκτάθηκε, όμως, πρόσθεσε, σε άλλους τομείς και αυτό δεν είναι σωστό.

Κινδυνεύει η ζωή του Π. Τσιακούρμα

Στα μπουντρούμια του «Αττίλα» οδηγείται και πάλι σήμερα ο Πανίκος Τσιακούρμας, παρά το γεγονός ότι το σάκχαρο στο αίμα του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σήμερα τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται από τις 30 του Γενάρη, η σύζυγός του Νίκη, η μικρή τους κόρη Μαρία και ο αδελφός του Ανδρέας.

Επιστρέφοντας στις ελεύθερες περιοχές δήλωσαν ότι ο Πανίκος βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το σάκχαρο στο αίμα του είναι πολύ υψηλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ