Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι γυρεύουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές στο Βελιγράδι;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που οι πρόσφατες εκρήξεις βίας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο καλά κρατούν, εκδηλώνεται μία αξιοσημείωτη κινητικότητα στον άξονα Ουάσιγκτον - Βελιγράδι.

Πέρα από τα ταξίδια των Τζόραν Τζίντζιτς, Ιμπραΐμ Ρουγκόβα και Μίλο Τζουκάνοβιτς, αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον και τις συναντήσεις όλων ή έστω ορισμένων εξ αυτών με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, υπάρχει και μία κινητικότητα «ταξιδευτών» από την Ουάσιγκτον προς το Βελιγράδι...

Προχτές, δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής το γνωστό υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν και το Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν από την Αριζόνα, μετέβη στο Βελιγράδι, πραγματοποιώντας «αθόρυβα» συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της νέας γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης.

Στις ολιγόλογες ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της επίσκεψης των αντιπροσωπειών του αμερικανικού Κογκρέσου στο Βελιγράδι, δεν επικρατεί μόνον το γνωστό αίτημα, σχετικά με τη «συνεργασία» του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης και την παράδοση του Μιλόσεβιτς, αλλά και μία άλλη φράση: «Οι μελλοντικές δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Παρά το γενικότερο κλίμα εντυπώσεων και πιέσεων, οι Αμερικανοί δεν καίγονται αποκλειστικά και μόνον για την παραπομπή Μιλόσεβιτς... Εχουν και άλλες «κερδοφόρες» έγνοιες στο μυαλό τους, όπως η εξασφάλιση της πλήρους άλωσης της «νέας» σερβικής - και όχι μόνον... - «αγοράς»... Μόνον που τέτοιες επιδιώξεις δε θέλουν και πολλή «δημοσιότητα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ