Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει με τα μπούνια το τσάκισμα του λαού

Δηλώσεις αξιωματούχων για το περιεχόμενο της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα

«Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της προς την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες ευθέως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπροσώπου Σ. Ζάιμπερτ, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το βασικό στόχο της επίσκεψης, την επιτάχυνση δηλαδή των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που διασφαλίζουν φτηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη στα μονοπώλια.

Οι δύο αρχηγοί «θα έχουν συνολικές συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος εξέφρασε το σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα και δημαγωγικά έκανε λόγο για μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται με «δυσβάσταχτες θυσίες».

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός Ευρωζώνης. Για να ενισχύσει μάλιστα τα ψευτοδιλήμματα της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ότι «κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Στο ερώτημα, αν η καγκελάριος προτίθεται να συναινέσει στη λεγόμενη «επιμήκυνση», η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι «για εμάς πρωτεύον είναι τυχόν επιμήκυνση να μη συνοδεύεται από "πρόσθετο κόστος', αλλά αυτό το πράγμα μπορεί ίσως να αποσαφηνιστεί».

Στο ερώτημα για το αν η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει διάφορα «φιλέτα» για το γερμανικό κεφάλαιο (π.χ. το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού κ.λπ.), η απάντηση ήταν ότι «τέτοιες πληροφορίες οφείλονται στη φαντασία εκείνων που τις γράφουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί που κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα».

Να μην καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι «μόνο εάν η Ελλάδα εκπληρώσει αποδεδειγμένα τις υποχρεώσεις λιτότητας, μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση». Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό RBB του Βερολίνου, ο Σόιμπλε είπε ακόμα με νόημα ότι «σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, οποιαδήποτε βοήθεια είναι μάταιη».

Μια μέρα νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, είχε ξεκαθαρίσει ότι «η καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει πρώτα η έκθεση της τρόικας» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να πληρωθεί η επόμενη δόση».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ ως «πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται με τη μεταρρυθμιστική πολιτική της υπό μεγάλη πίεση». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild», επανέλαβε και αυτός ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Στην ίδια κατεύθυνση, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χτες ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. μετατίθεται για το Νοέμβρη, σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, αναφέρει ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτώβρη, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 του ίδιου μήνα, να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ