Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε επόμενη συνεδρίαση το ζήτημα της Ελλάδας

Εκθεση του ΔΝΤ ανεβάζει το ελληνικό χρέος στο 181,2% του ΑΕΠ για το 2013, σχεδόν 21% πάνω από την προηγούμενη «πρόβλεψη»

Χωρίς να αναμένονται «σημαντικές αποφάσεις» για την Ελλάδα, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου του Γιούρογκρουπ, όπου κυριαρχούν τα θέματα της Ισπανίας και των χωρών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ένταξή τους σε «πρόγραμμα στήριξης» από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούγκερ ανέφερε ότι δεν περιμένει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι μια ενημέρωση των υπουργών από τον Γ. Στουρνάρα και την τρόικα για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το κλιμάκιο των δανειστών. Ερωτηθείς αν πιστεύει ακόμα ότι η απόφαση για την έγκριση των μέτρων μπορεί να ληφθεί τον Οκτώβρη, περιορίστηκε να απαντήσει: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το τι θα γίνει, δεδομένου ότι «η τρόικα πρέπει να επιβεβαιώσει πως οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται πριν γίνει η εκταμίευση της κάθε δόσης». Κατά τον ίδιο, το σημερινό ταξίδι της Μέρκελ στην Ελλάδα γίνεται για να βοηθηθεί η χώρα να αποκτήσει μία ανταγωνιστική οικονομία και για να προσφέρει την εμπειρία της Γερμανίας «στο δύσκολο δρόμο που έχει να διαβεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ζ. Κ. Ντε Τζάγκερ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματά της, καθώς «οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Στο μεταξύ, για το καλάθι των αχρήστων αποδείχνονται όλες οι προηγούμενες εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ως προς το βαθμό διόγκωσης του κρατικού χρέους. Τις νέες «αποκλίσεις» διαπιστώνει το ΔΝΤ, το οποίο σε χτεσινή έκθεση βλέπει το κρατικό χρέος της χώρας να απογειώνεται στο 181,2% του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013, σχεδόν 21 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αμέσως προηγούμενη «πρόβλεψη» (160,9% του ΑΕΠ)!

Για το 2017 το «βλέπουν» να διαμορφώνεται στο 152,8% του ΑΕΠ, «εκτίμηση» που προϊδεάζει για τον προσανατολισμό τους να το θεωρήσουν «μη εξυπηρετήσιμο». Σημαντικές αποκλίσεις «βλέπουν» και για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία στη βάση των δικών προσεγγίσεων συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ