Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα αλλιώτικο μάθημα ιστορίας

«Κυνήγι χαμένου θησαυρού» διοργάνωσε την Κυριακή η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου

Με ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ απευθύνθηκε την περασμένη Κυριακή σε μαθητές Γυμνασίου οργανώνοντας ένα πρωτότυπο «κυνήγι χαμένου θησαυρού» στο γνώριμο χώρο του Πάρκου «Τρίτση» στο Ιλιον. Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΝΕ μπροστά στις 28 Οκτώβρη, οι οποίες κορυφώνονται με άλλες εκδηλώσεις.

«Αφετηρία» της εξερεύνησης ήταν το «κάστρο του Υμηττού», όπου τον Απρίλη του 1944 τρεις νεαροί ΕΠΟΝίτες αντιμετώπισαν μόνοι τους 200 περίπου πάνοπλους Γερμανούς κατακτητές που μαζί με προδότες έκαναν έφοδο στην περιοχή με στόχο την αποθήκη πυρομαχικών του ΕΛΑΣ. Οι Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κώστας Φολτόπουλος, τρεις νέοι 17-18 ετών, υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το σπίτι της οδού Αγραίων 47 όπου ήταν κρυμμένα τα όπλα. Η ταπεινή μονοκατοικία καταγράφτηκε στις ηρωικές σελίδες της πάλης ενάντια στους κατακτητές ως «κάστρο του Υμηττού».

Γύρω από αυτή τη στιγμή της αντίστασης, που είχε ήρωες νέους πολύ κοντά στην ηλικία των παιδιών που συμμετείχαν από διάφορες περιοχές της Αττικής, ξεδιπλώθηκαν την Κυριακή διάφορες πτυχές και γεγονότα της αντίστασης στον κατακτητή. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες που κλήθηκαν να περιηγηθούν εικονικά σε γειτονιές - σύμβολα του αγώνα ενάντια στον κατακτητή, να αναζητήσουν κρυμμένα στο χώρο του πάρκου στοιχεία, να αποκρυπτογραφήσουν κώδικες και να λύσουν γρίφους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μάθαιναν για το μπλόκο της Καλλιθέας, τους εκτελεσμένους της Καισαριανής, το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές. Επίσης, για τους σαλταδόρους, τους αγγελιοφόρους, τους τσιλιαδόρους, τις ομάδες δηλαδή που αποτελούνταν κυρίως από μικρά παιδιά και το ρόλο που έπαιξαν στην αντίσταση.

Η γνώση της ιστορίας δίνει δύναμη

Ακολούθησε συζήτηση για το πώς η γνώση και η πίστη στη δύναμη του αγώνα δίνει δύναμη και φέρνει αποτελέσματα, για την ιστορία που (δε) διδάσκεται στα σχολεία, για το τι σημαίνει σήμερα η ανυπότακτη στάση ζωής. Συζήτησαν για το περιβόητο «οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα», με το οποίο προσπαθούν να ποτίσουν τους νέους διάφοροι καλοθελητές. Οπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά μία μαθήτρια, αυτά ακριβώς τα λόγια τα άκουσαν πρόσφατα και από το διευθυντή του σχολείου τους όταν προχώρησαν σε κινητοποίηση.

Απέναντι σε αυτά τα ιδεολογήματα που έχουν στόχο τη χειραγώγηση, η ιστορία του λαϊκού κινήματος δίνει ηχηρή απάντηση. Η ιστορία που οι αστοί προσπαθούν να διαστρεβλώσουν και να ξαναγράψουν στα μέτρα τους, κρύβοντας από τη νέα γενιά την αλήθεια, είναι γεμάτη από κατακτήσεις που έφερε η αντίσταση του λαού και της νεολαίας που σήμερα καλούνται να κάνουν θυσίες υποταγής. Κουβεντιάζοντας με τους μαθητές, τα μέλη της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ τόνισαν ότι ο συμβιβασμός που ζητούν από το λαό έχει αποτέλεσμα να γίνεται η ζωή όλο και χειρότερη.

Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες -κάτι που ζητήθηκε και από την πλευρά των παιδιών- και κάλεσαν και τους ίδιους τους μαθητές να συμβάλλουν με ιδέες τους για το θέμα και τη μορφή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ