Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εγγυήσεις σε κεφάλαιο και ΕΕ διά μέσου Μέρκελ

Αξιοποιεί τη σημερινή επίσκεψη για να στείλει μήνυμα πυγμής σε ό,τι αφορά στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ολοι στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ! Αποδέσμευση τώρα από τα διλήμματα των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»
Ολοι στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ! Αποδέσμευση τώρα από τα διλήμματα των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»
Εμπρακτες εγγυήσεις στην ΕΕ και στην πλουτοκρατία για την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει «διά πυρός και σιδήρου» την εφαρμογή των άγριων μέτρων, που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, προσδοκώντας ως «αντάλλαγμα» πολιτική στήριξη και βοήθεια στην υλοποίηση της κοινής στρατηγικής και στον εγκλωβισμό του λαού στο μονόδρομο της ΕΕ.

Συνολικά, η επίσκεψη Μέρκελ αξιοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και την επιτάχυνση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα για την «προσέλκυση των επενδύσεων», όπως η φτηνή εργατική δύναμη, οι «φαστ τρακ» ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται διά της κλιμάκωσης της καταστολής την «ασφάλεια» των επενδυτών - κεφαλαιοκρατών, έναντι του εργατικού κινήματος και των ταξικών του δυνάμεων.

Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση επιδιώκει από την Γερμανίδα καγκελάριο μια δήλωση στήριξης της ίδιας και των βάρβαρων μέτρων που εφαρμόζει, δήλωση που είναι δεδομένη, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για να καλλιεργήσει αυταπάτες και να χειραγωγήσει το λαό ότι τάχα «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ» και ότι «οι θυσίες του πιάνουν τόπο».

«Θέλουμε να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, γιατί για να πετύχει το πρόγραμμά μας, για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η παραφιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε χτες (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης αναφορικά με την επίσκεψη Μέρκελ. Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα ότι «στο δεκαήμερο μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής θα φανούν πολλά και πάνω απ' όλα θα φανεί η αξιοπιστία της Ελλάδας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλιμάκωση της μετωπικής επίθεσης κατά του λαού.

Διαπραγματεύονται για τα μονοπώλια

Οσον αφορά στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «πολιτική διαπραγμάτευση», που άλλωστε είχε αποκηρύξει ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνεργασία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν». Ο Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «οικονομική διαπραγμάτευση», διευκρινίζοντας ότι με τον όρο αυτό η κυβέρνηση εννοεί τις προσπάθειες που καταβάλλει «να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ δήλωσε χτες ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι ο πραγματικός και κοινός στρατηγικός στόχος του πακέτου των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Μιλώντας στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο Μπούντεσταγκ και τα περιφερειακά κοινοβούλια, η Μέρκελ τόνισε ότι στις συνομιλίες θα γίνει ένας ενδιάμεσος απολογισμός «του μεταρρυθμιστικού έργου» της κυβέρνησης. Επανέλαβε ακόμα πως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καιροί δεν είναι εύκολοι για την Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν συμφωνίες και το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει το κλίμα που θα προκύψει από τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, προκειμένου να θέσει στα όργανα της Ευρωζώνης και της ΕΕ το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και της επιμήκυνσης στην εφαρμογή των μέτρων. Πρόκειται για προπαγανδιστική επιχείρηση, με στόχο την καλλιέργεια αυταπατών και τον έλεγχο των λαϊκών αντιδράσεων, αφού ακόμα και αν επιτευχθούν οι δύο στόχοι, η επίθεση στο λαό δε θα γίνει πιο «ήπια», αντίθετα θα αγριέψει.

Συνάντηση με επιχειρηματίες

Η Α. Μέρκελ φτάνει αύριο στις 1.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θα συναντήσει τον Αντ. Σαμαρά στις 2.15 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στις 4.45 μ.μ. η Α. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια θα παραστεί με τον Αντ. Σαμαρά σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο «Χίλτον», απ' όπου θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Η εκδήλωση με τους επιχειρηματίες είναι υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας και από ελληνικής πλευράς έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ