Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Θέλουν την Πιερία σκουπιδοτενεκέ ΝΑΤΟικών ραδιενεργών αποβλήτων

Στο πεδίο βολής Λιτοχώρου διαδηλώνουν την ερχόμενη Κυριακή οι φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής

Το πεδίο βολής Λιτοχώρου στην Πιερία θα περικυκλώσουν την Κυριακή 18 Μάρτη οι φιλειρηνικές δυνάμεις και η νεολαία της περιοχής, με κύριο αίτημα να μην ξαναχρησιμοποιηθεί ο χώρος του πεδίου βολής για ασκήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων με ρίψεις βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, που οργανώνεται από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη Πιερίας, θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, με αυτοκινητοπομπή από την Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.

Οι οργανωτές καλούν το φιλειρηνικό κίνημα να κινητοποιηθεί για να σταματήσει το χέρι των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, για να μη μετατραπεί η Πιερία σε σκουπιδοτενεκέ ραδιενεργών αποβλήτων του ΝΑΤΟ, για να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους μακελάρηδες των λαών.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αρνούνται πεισματικά να δώσουν στοιχεία για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, αρκούμενες στο γνωστό ισχυρισμό ότι δε διαθέτουν τέτοια βλήματα. Αυτή την απάντηση έδωσαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιτοχώρου, σε πρόσφατη συνεδρίασή του για το θέμα αυτό, που είχε ζητήσει η δημοτική παράταξη «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» Λιτοχώρου. Σε ερώτηση δημοτικών συμβούλων της παράταξης σε παριστάμενο στη συνεδρίαση ταξίαρχο του ελληνικού στρατού, κατά πόσο στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, η απάντηση του Ελληνα αξιωματικού ήταν ότι το ΝΑΤΟ αρνείται να απαντήσει σε σχετικές με τον οπλισμό του ερωτήσεις.

Το γεγονός ότι, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς κωφεύουν στο αίτημα του λαού της περιοχής για διενέργεια επιστημονικής έρευνας στο πεδίο βολής, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι ραδιενεργών στοιχείων από τις εκρήξεις των ΝΑΤΟικών βλημάτων, ενισχύει τους φόβους ότι ένα πεδίο βολής πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στους πρόποδες του Ολύμπου, έχει μετατραπεί σε εστία ραδιενεργούς μόλυνσης ολόκληρης της περιοχής.

Να σημειωθεί ακόμα η αχαρακτήριστη στάση της δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δε σηκώνει το ανάστημά της για να υπερασπίσει τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα του λαού της περιοχής να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, αλλά προσπαθεί να δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης, οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Μακάρι να γινόταν το λιμάνι στο Λιτόχωρο κι ας ήταν ΝΑΤΟικό»!

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι παρόλο που πολλοί δήμοι της χώρας έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την απομάκρυνση στρατοπέδων και πεδίων βολής από κατοικημένες περιοχές, το πεδίο βολής Λιτοχώρου δε συμπεριλαμβάνεται σ' αυτά, παρά το γεγονός ότι και κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι και ενεργεί αρνητικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ