Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ερωτηματικά από την πειραματική εφαρμογή του «τρομονόμου»

Πολλά ερωτηματικά γεννά η σπουδή των αστυνομικών οργάνων και εισαγγελικών λειτουργών της Θεσσαλονίκης να θέσουν σε εφαρμογή, πριν ακόμη ψηφιστούν, διατάξεις του «τρομονόμου» που καταπατούν κατάφωρα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η περίπτωση των δύο νεαρών (Θ. Φουρλή και Θ. Γκινάλα) που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ως ύποπτοι για εκρήξεις που σημειώθηκαν με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δύο σημεία της Θεσσαλονίκης και διώκονται κατηγορούμενοι για κατοχή εκρηκτικών υλών, αποτελεί το πρώτο χαρακτηριστικό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι δύο συλληφθέντες, που βρίσκονται προφυλακισμένοι στις Φυλακές Διαβατών, αν και στη διάρκεια της προανάκρισης - όπως προκύπτει από πληροφορίες - δεν τεκμηριώθηκε η ενοχή τους, εκτός των άλλων αποτελούν τα πρώτα θύματα πειραματικής εφαρμογής του «τρομονόμου». Αφού χωρίς τη συναίνεσή τους, αστυνομικοί πήραν δείγμα τριχών από το κεφάλι τους για να προβούν σε πράξεις αυτοψίας με τη μέθοδο της ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA), στο πλαίσιο των προανακριτικών διαδικασιών.

Χτες βράδυ αναμενόταν να συζητηθεί το ζήτημα στη συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων προτίθενται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να αφαιρεθεί το δείγμα από τη δικογραφία.

Και ενώ με εισαγγελική εντολή ελήφθησαν δείγματα από τις τρίχες των κατηγορουμένων, προκειμένου να διενεργηθεί εξέταση DNA, χτες, με δηλώσεις του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ε. Ζαχαρής σημείωνε πως «εάν δεν πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα δείγματα των τριχών, τότε θα αποσυρθούν από τη δικογραφία».

Η Δημοκρατική Συσπείρωση

«Η παραπάνω πρωτοφανής, παράνομη και αντιδημοκρατική ενέργεια αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται οι "αρμόδιες αρχές" την "τήρηση" των "εγγυήσεων" που προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, οι οποίες, υποτίθεται, αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα καταγγέλλει σχετικά με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη διάρκεια προσαγωγής των κατηγορουμένων: «Στα πλαίσια της "πειραματικής εφαρμογής" του νόμου περιλαμβάνονται τα "μέτρα ασφαλείας" που ελήφθησαν κατά την προσαγωγή των δύο κατηγορουμένων στον ανακριτή. Το δικαστικό μέγαρο είχε περικυκλωθεί από άνδρες της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Η είσοδος στο δικαστικό μέγαρο επιτρεπόταν μόνο μετά από έλεγχο των αστυνομικών οργάνων, οι οποίοι, κατά το δοκούν, επέτρεπαν ή όχι την είσοδο σ' αυτό. Η κυκλοφορία στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται τα ανακριτικά γραφεία, απαγορευόταν ακόμα και για τους δικηγόρους!».

Και καταλήγει τονίζοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στόχος του "τρομονόμου" είναι η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και το χτύπημα, εν τέλει, του λαϊκού κινήματος σε όλες τις εκφράσεις του.

Καλούμαστε, λοιπόν, σήμερα να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο αντίστασης, ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει το τερατούργημα που έχει καταθέσει. Αυτό το νομοσχέδιο, δεν πρέπει να περάσει».

  • «Οι διαβεβαιώσεις του κ. Σταθόπουλου περί αυστηρών εγγυήσεων στην εφαρμογή του "τρομονόμου" είναι τρίχες εγνωσμένου DNA», υπογραμμίζει με χτεσινή του ανακοίνωση το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στις 10 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά από εισαγγελική εντολή, αστυνομικά όργανα απέσπασαν με τη βία τρίχες από τα κεφάλια δυο κρατουμένων, το Δίκτυο καταγγέλλει την ενέργεια των αρχών, πριν, καν, κατατεθεί στη Βουλή το διαβόητο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο. Το τελευταίο προβλέπει τη λήψη υλικού από κατηγορούμενους για έλεγχο DNA. Η συγκεκριμένη ενέργεια, εκτός του ότι είναι παράνομη, εμπίπτει στο άρθρο 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου περί βασανιστηρίων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωταγωνιστής στην εξαπάτηση και την καταστολή (2018-04-14 00:00:00.0)
Και δεύτερος εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Ηριάνας Β.Λ. με καταδίκη - καρμπόν (2017-07-05 00:00:00.0)
Αγώνας να καταργηθεί στην πράξη (2004-06-27 00:00:00.0)
Να καταργηθεί ο «τρομονόμος» (2001-07-12 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί καθόλου στη Βουλή ο «τρομονόμος» (2001-05-04 00:00:00.0)
Αστυνομοκρατίας συνέχεια... στα δικαστήρια (2001-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ