Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Εμμονή στην υποβάθμιση της Βουλής

Σε οριακές αλλαγές, που όμως δε θίγουν τον πυρήνα των προθέσεων της κυβέρνησης για υποβάθμιση της Ολομέλειας της Βουλής και του βουλευτή, προχώρησε χτες ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος, μετά και τις διαμαρτυρίες αρκετών βουλευτών. Αντίθετα, οι καινούριες προτάσεις χειροτερεύουν ακόμα και τις αρχικές που είχε καταθέσει ο εισηγητής της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την καινούρια πρόταση, τα νομοσχέδια που θα ψηφίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα έρχονται - υποχρεωτικά και χωρίς προϋποθέσεις - για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, σε μία όμως και μόνη συνεδρίαση, όπως θα ορίζει ο κανονισμός της Βουλής. Με τη χτεσινή πρόταση έχει τη δυνατότητα ένα κόμμα να φέρει στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο για συζήτηση πέραν της μίας ημέρας.

Επίσης θεσπίζεται συνταγματικά ότι εάν ένα νομοσχέδιο ψηφιστεί στην επιτροπή με πλειοψηφία 4/5, τότε στην Ολομέλεια θα γίνεται συνοπτική συζήτηση, αφού θα μιλάνε για λίγο μόνο όσοι έχουν αντίρρηση.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι αυτές δε θίγουν τον πυρήνα των προθέσεων της κυβέρνησης, αφού συνεχίζει η απομάκρυνση της Ολομέλειας από την άσκηση των δικαιωμάτων της. Η συζήτηση, είπε, νομοσχεδίων σε μία και μόνη συνεδρίαση θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού σοβαρά θέματα δεν μπορεί να συζητιούνται σε μία συνεδρίαση, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος φίμωσης των μικρών κομμάτων, αφού εάν ένα νομοσχέδιο ψηφιστεί στην επιτροπή με πλειοψηφία 4/5, τότε η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι συνοπτική. Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην αναθεωρηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα για τη λειτουργία της Βουλής, αλλά τουλάχιστον εάν επιμείνει η κυβέρνηση, τότε να μην ορίζεται μία και μόνη συνεδρίαση για τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια, αλλά η μία να είναι η ελάχιστη.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, ενόψει και της ολοκλήρωσης της συζήτησης της αναθεώρησης, ζήτησε από τον εισηγητή της πλειοψηφίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την υπεσχημένη από την επιτροπή ρύθμιση για τη λειτουργία των κομματικών μέσων ενημέρωσης και τα ασυμβίβαστα.

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, πριν την ανακοίνωση των αλλαγών στην πρόταση της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι κυρίαρχος λόγος της συζητούμενης αναθεώρησης είναι η εναρμόνιση - και δεν κρύβεται αυτό - της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τα όργανά της.

Είναι, συνέχισε, η διευκόλυνση να νομοθετεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγαλύτερη ταχύτητα όχι το δικό μας νομοθετικό έργο, αλλά προς την κατεύθυνση της επικύρωσης των όσων αποφασίζονται από την ΕΕ και να μην υπάρχουν δυσκολίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν γενικότερα προβλήματα στο οικοδόμημα που πάει να δημιουργηθεί και που λέγεται ΕΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή είναι χοντροκομμένη και θίγει την ουσία της κοινοβουλευτικής υπόστασης των ανθρώπων που έχουν σταλεί από τον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι εάν το Κοινοβούλιο λειτουργήσει σύμφωνα με τις προτάσεις του εισηγητή, τότε θα μετατραπεί σε πρωτοκολλητή χωρίς συζήτηση των προτάσεων που θα κάνει η εκτελεστική εξουσία και των προτάσεων που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία ότι με τη δυνατότητα να νομοθετούν οι επιτροπές αναβαθμίζονται, τόνισε ότι η αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει ούτε με το Σύνταγμα, ούτε με τους κανονισμούς, αλλά πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας: «Στέλνονται, είπε, στρατεύματα εδώ και εκεί με απόφαση της κυβέρνησης. Ενημερώθηκε ποτέ η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας; Και εγώ σας λέω το εξής: Πριν παρθεί η απόφαση, που έχει ωριμάσει στα πλαίσια της κυβέρνησης, υποχρεωτικά να έρθει για συζήτηση στην επιτροπή και η απόφαση της επιτροπής να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όσον αφορά τις αποφάσεις. Θα αναβαθμιζόταν ή όχι ο ρόλος της επιτροπής αυτής;».

Τέτοια μέτρα, τόνισε, «αναβαθμίζουν το Κοινοβούλιο και αντί να προτείνονται τελευταία στιγμή τα διάφορα ασυμβίβαστα των βουλευτών, θα μπορούσαμε να προτείνουμε ένα σημαντικό ζήτημα, την ανάκληση του βουλευτή από το εκλογικό του σώμα, εάν δε λειτουργεί ο βουλευτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ