Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αντεργατικό - αντιαπεργιακό παραλήρημα

Σε ενιαία γραμμή οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης των ναυτεργατών

Αφορμή να κλιμακώσουν την επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία βρήκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών, λειτουργώντας ως «λαγοί» για ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που, αν εφαρμοστεί, θα βάζει κυριολεκτικά στο «γύψο» το κίνημα.

Ο Μ. Βορίδης της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος, καθώς ισχυρίστηκε ότι πρέπει να «ανοίξουμε τη συζήτηση για το πώς υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη που μπορούν να συντρίβουν την εθνική οικονομία και να δούμε αν εκεί θα βάλουμε περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στον τρόπο της εκπροσώπησης, στο τι σημαίνει απαρτία, στο με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις».

Την πάσα πήρε από το ΠΑΣΟΚ ο Β. Κεγκέρογλου, λέγοντας ότι υπάρχει η ανάγκη «για θέσπιση ελάχιστου επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών όταν οποιαδήποτε κατηγορία ασκεί το δικαίωμα της απεργίας». Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει το καθεστώς «που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και για την εξυπηρέτηση που πρέπει να θεσπιστεί για τους πολίτες».

Και οι δύο επιστράτευσαν τη θεωρία «του κοινωνικού αυτοματισμού» για να επιτεθούν στους ναυτεργάτες, ισχυριζόμενοι ότι με την απεργία τους πλήττονται οι νησιώτες και οι αγρότες. Ο τρίτος της συγκυβέρνησης, Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ, υποκριτικά έκανε έκκληση στην κυβέρνηση και τα σωματεία των ναυτεργατών για «διάλογο», αλλά κινήθηκε στη λογική των ομιλητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρέπει «να υπάρξει στάθμιση άσκησης δικαιωμάτων και στάθμιση συμφερόντων ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Την επιστράτευση των ναυτεργατών κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ η «Χρυσή Αυγή», γνωστή για τις θέσεις της υπέρ των εφοπλιστών, απέφυγε να τοποθετηθεί.

Αμεση απάντηση από το ΚΚΕ

Απάντηση στους «λαγούς» της συγκυβέρνησης για την περαιτέρω περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έδωσε στην παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, και αποφάσεις όπως αυτή της επιστράτευσης στρέφονται όχι μόνο κατά των ναυτεργατών αλλά και κατά των εργαζομένων συνολικά και των κατοίκων των νησιών.

Η συγκυβέρνηση, τόνισε, με ψέματα, εκβιασμούς, τρομοκρατία και καταστολή επιχειρεί να επιβάλλει διά ροπάλου τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι η θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει μέσα από τα ΜΜΕ και με κινητοποίηση διάφορων μηχανισμών, δεν πρόκειται να περάσει. Κατήγγειλε ακόμα ότι όπως στην απεργία της «Χαλυβουργίας» τα ΜΑΤ τέθηκαν στη διάθεση του Μάνεση για να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων, έτσι και τώρα η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κάνει μαθήματα στα ΜΑΤ για το πώς θα λύνουν τους κάβους για να φύγουν τα καράβια.

Ολα αυτά, είπε, συνιστούν μια απαράδεκτη, προκλητική και αισχρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους. Η συγκυβέρνηση, συνέχισε, προσπαθεί να καθυποτάξει το λαό με τη θεωρία «του νόμου και της τάξης» και για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο αγώνας των ναυτεργατών και των αγροτών είναι αγώνας που αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει ενιαία απάντηση και στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και στη βία και στην καταστολή.

Η πρακτική της κυβέρνησης, τόνισε, δείχνει ότι όποιος κλάδος θα απεργεί, θα επιστρατεύεται και απευθυνόμενος στους συγκυβερνώντες ανέφερε: «Φωνάξτε και την Χρυσή Αυγή να βάλει εμβατήρια. Δεν τους ακούσαμε να έρθουν εδώ και να μιλήσουν, γιατί είναι με τους εφοπλιστές. Μόνο τέτοια στοιχεία σας υποστηρίζουν στην τακτική "του νόμου και της τάξης"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ