Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κορυφώνονται τα παζάρια για τον προϋπολογισμό

Σήμερα και αύριο οι εργασίες, στις Βρυξέλλες

Την ανησυχία να υπερισχύσουν οι ανταγωνισμοί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, και να μην υπάρξει συμβιβασμός των «27» για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020, δείχνει η έκκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, προς τους ηγέτες των κρατών - μελών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να προκύψει πολιτική συμφωνία. Οπως είπε, περαιτέρω καθυστέρηση θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα, την ώρα που η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

Χωρίς περιστροφές, είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ, παρά το μικρό του συγκριτικά μέγεθος (γύρω στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ), είναι το πιο σημαντικό εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις επενδύσεις, οι οποίες «είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο στην ατζέντα μας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες και περιοχές». Δηλαδή, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένα ακόμα εργαλείο για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων, για να κάνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα εξάλλου με το «Ρόιτερς», οι «17» της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σήμερα στη δημιουργία ενός ταμείου 5 δισ. ευρώ «για τη στήριξη των νέων ανέργων», τους οποίους παράγει κατά εκατοντάδες χιλιάδες το σύστημα που υπηρετούν. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, καθώς κονδύλια όπως αυτά προορίζονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που είτε μοιράζουν μια θέση εργασίας στα δύο, είτε προσφέρουν τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, είτε κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις.

Οπως ομολογούν, τα κεφάλαια του ταμείου θα κατευθυνθούν «για τη στήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, υποτροφιών και άλλων μορφών εκπαίδευσης, σε όσα κράτη - μέλη της ΕΕ η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%». Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι η ανεργία των νέων στοιχίζει στην ΕΕ περίπου 150 δισ. ευρώ το χρόνο ή 1,2% του ΑΕΠ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος των «προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρόσληψης» είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας, ιδίως αν προσμετρηθούν και τα επιδόματα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ