Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαστίγιο και εμπαιγμός του λαού

Ομόφωνα υπέρ του «νόμος και τάξη» οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη χτεσινή τους συνάντηση

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την επιλογή του «μαστίγιου» και της άγριας καταστολής που εφαρμόζουν σε βάρος των λαϊκών αγώνων για να περάσουν τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό, επιχείρησαν οι κυβερνητικοί εταίροι μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη, άπλωσαν το «τυράκι» του «διαλόγου» και παρουσίασαν «λύσεις» στα προβλήματα των αγροτών, που όμως είναι σκέτη απάτη και θρασύτατος εμπαιγμός.

Την ίδια στιγμή, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο των τριών κυβερνητικών εταίρων για εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» και απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ομοφωνία άλλωστε υπήρξε και στην κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στο μέτρο της επιστράτευσης των ναυτεργατών, έστω και αν δεν το διακήρυξαν δημόσια για προφανείς λόγους.

Η κυβέρνηση θα εντείνει την τακτική της καταστολής, προκειμένου να επιβάλει μισθούς πείνας, καταργώντας παντού τις συλλογικές συμβάσεις, επιδιώκοντας σ' αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το στίγμα το έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «νέου τύπου Συλλογικές Συμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι και οι ψευδεπίγραφες αυτές ΣΣΕ δεν θα είναι παρά οι νέες αλυσίδες που θα δέσουν τους εργαζόμενους με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Εχει πάρα μεγάλη σημασία ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα, φιλικά για τους πολίτες. Για παράδειγμα, ήταν πολύ σημαντικό ότι τελείωσε η αδικαιολόγητη απεργία στα ΜΜΜ λόγω της υπεύθυνης στάσης κάποιων συνδικαλιστών σε σχέση με τη ανεύθυνη στάση κάποιων άλλων», τόνισε με νόημα ο Ευ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για νέου τύπου Συλλογικές Συμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Χαράτσια και βούρδουλας

Αναφορικά με τη νέα άγρια φοροεπιδρομή που προετοιμάζεται με τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και σημείωσε ότι δεν είναι κάτι επείγον και δόθηκε εντολή να γίνει περαιτέρω επεξεργασία, ωστόσο επισήμανε με νόημα ότι βάση του είναι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, που πλέον γίνεται μόνιμο και επιπλέον θα επεκταθεί παντού, ώστε «να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνοντας ότι «δεν καταλήξαμε σε καμία απόφαση και δεν ισχύουν τα σενάρια, τα οποία συζητώνται», ενώ συμπλήρωσε ότι ισχύει η γενική δήλωση που έχει κάνει, δηλαδή «ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε».

Πλήρη στήριξη στην τακτική του μαστίγιου σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων πρόσφερε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο οποίος επιχειρώντας να διασώσει την κουρελιασμένη «αριστερή» μάσκα, δε δίστασε να δηλώσει ανερυθρίαστα ότι στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε εκ μέρους του «συγκεκριμένη διεκδίκηση» για τα «άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες»...

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης είχε ομολογήσει κυνικά ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται στην πραγματικότητα το δικαίωμα στην απεργία. Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το μέτρο της επιστράτευσης απεργών «ακραίο», σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες γενικές απεργίες στην ΕΕ»(!) Ομολογεί δηλαδή, ότι η κυβέρνηση και τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια ενοχλούνται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταργήσει το απεργιακό δικαίωμα στην πράξη και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ