Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστράτευσε κάθε μέσο για να λύσουν οι κάβοι

Οργιο εκβιασμών και καταστολής από το ξημέρωμα χτες στο λιμάνι του Πειραιά

Ξημέρωμα στο λιμάνι. Δυνάμεις καταστολής, με πλήρη εξάρτυση, απέναντι στην απεργιακή φρουρά, που βρισκόταν στην προβλήτα όλο το βράδυ
Ξημέρωμα στο λιμάνι. Δυνάμεις καταστολής, με πλήρη εξάρτυση, απέναντι στην απεργιακή φρουρά, που βρισκόταν στην προβλήτα όλο το βράδυ
Ακριβώς στις 3.45 χτες τα ξημερώματα, από το λιμάνι του Πειραιά απέπλευσε το «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ». «Παρατάξανε μπροστά στον καταπέλτη δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Μας είπαν από την εταιρεία, "ανεβάστε τώρα κάβους και φύγετε"», ήταν η μαρτυρία ναυτεργάτη από το πλήρωμα.

Από τις 4 έως τις 4.20 π.μ., μέσα στη νύχτα και με το «πιστόλι στον κρόταφο» των ναυτεργατών, εταιρεία, δεκάδες ΜΑΤατζήδες και ο κεντρικός λιμενάρχης του Πειραιά προσπαθούσαν να «πείσουν» το πλήρωμα του «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 1», στον Αγ. Διονύση, να ξεκολλήσει το πλοίο από τον ντόκο. Οι ναυτεργάτες κυρίως του μηχανοστασίου δήλωναν απεργία.

Ο κεντρικός λιμενάρχης, σε ρόλο «καβοδέτη» της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έλυσε έναν κάβο χωρίς οι μηχανές να έχουν μπει μπροστά, με ορατό τον κίνδυνο ναυτικού ατυχήματος μέσα στο κεντρικό λιμάνι. Ομως, ο ίδιος, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, τα «έπαιξε όλα για όλα». Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει τις απεργιακές φρουρές, που βρίσκονταν όλη νύχτα στην προβλήτα, για να μην υπάρξει αντίδραση. Το πλοίο ξεκόλλησε τελικά από το λιμάνι όταν έκοψαν τους κάβους!

Με αυτές τις απαράδεκτες μεθόδους, μέσα σε ένα όργιο τρομοκρατίας, βίας και καταστολής, που ήρθε να προστεθεί στην επιβολή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, η συγκυβέρνηση έδιωξε νύχτα τέσσερα πλοία από το λιμάνι, το οποίο είχε προηγουμένως μετατρέψει κυριολεκτικά σε στρατόπεδο, με εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ και «Ράμπο» του Λιμενικού «φυτεμένους» σε κάθε γωνιά του. Στόχος της ήταν να στείλει το μήνυμα ότι τα συμφέροντα των εφοπλιστών είναι «ιερά και όσια». Αυτό που κατάφερε, τελικά, ήταν να επιβεβαιώσει το ταξικό της μένος για τους ναυτεργάτες και όποιον αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης.


Με κλούβες και «φουσκωτούς» με πλήρη εξάρτυση, είχε αποκόψει το ένα τμήμα του λιμανιού από το άλλο, προκειμένου να δημιουργήσει «αποστειρωμένη» ζώνη από διαδηλωτές και να υλοποιήσει την απόφαση για πολιτική επιστράτευση. Στην πύλη Ε3, οι σχεδιασμοί της «να την καθαρίσει» από απεργούς και τις ομάδες περιφρούρησης δεν πέρασαν, καθώς οι εργάτες, οργανωμένοι με αλυσίδες, παρέμεναν εκεί αποφασιστικά, φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Οι ναυτεργάτες δεν σκύβουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ο νόμος και η τάξη των εργοδοτών θα τσακιστεί στο δίκιο των εργατών». Νέες δυνάμεις πύκνωναν τα μπλοκ της αλληλεγγύης, όσο ξημέρωνε.

Τα τέσσερα πλοία που διώχθηκαν άρον άρον, ο Κ. Μουσουρούλης τα έστειλε στη ράδα του Πειραιά να περιμένουν ώστε στη συνέχεια να καταπλεύσουν ένα ένα στην πύλη Ε1, η οποία είχε κατακλυστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι νταλίκες εισέρχονταν στο λιμάνι και φορτώνονταν στα γκαράζ με συνοδεία από κλούβες των δυνάμεων καταστολής. Από φόβο για τους διαδηλωτές, ακόμα και τα πλοία που κατέπλευσαν από την Κρήτη, τα οδήγησαν στην περιφραγμένη ακτή Ξαβερίου, προκειμένου να ξεφορτώσουν και να φορτώσουν για το βραδινό δρομολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ