Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050 ΤΗΣ ΕΕ
Ματαιώθηκε η χτεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα βασικά σημεία της Εκθεσης που καθορίζουν την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες

Η έκθεση σχετικά με τον «Ενεργειακό Οδικό Χάρτη της ΕΕ μέχρι το 2050» («EU Energy Roadmap 2050»), στην οποία περιλαμβάνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωένωσης τις επόμενες δεκαετίες, ήταν προγραμματισμένη να ψηφιστεί χτες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία όμως διακόπηκε, εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου του αντιπροέδρου του ΕΚ, Γ. Παπαστάμκου, ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Η ψηφοφορία ενδεχόμενα να επαναληφθεί σήμερα.

Στα βασικά της σημεία, η έκθεση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ προϋποθέτει διαφοροποίηση των πηγών για την εισαγωγή και την προμήθεια ενέργειας. Σημειώνει τη σημαντική συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των στόλων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, επισημαίνοντας το δυναμικό ενός συμπληρωματικού διαδρόμου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Καταγράφει το αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και διαπιστώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των κρατών - μελών της ΕΕ και των όμορων τρίτων χωρών.

Προαναγγέλλοντας ένταση των ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας, η έκθεση σημειώνει ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.

Οι τελευταίες αυτές επισημάνσεις αξιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση για να απευθύνει κάλεσμα στα ευρωενωσιακά μονοπώλια να θεωρούν δικό τους το φυσικό πλούτο της χώρας, καλλιεργώντας στο λαό αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αν αναμειχθεί στον καθορισμό των ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ