Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παρατείνονται τα παζάρια και ο εκβιασμός του λαού

Με την επιστροφή της τρόικας η οριστικοποίηση του αντιλαϊκού πακέτου

Ο ξεσηκωμός και η συμμαχία του λαού είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των απειλών και των μέτρων
Ο ξεσηκωμός και η συμμαχία του λαού είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των απειλών και των μέτρων
Παρατείνονται τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων άγριων μέτρων, μετά την χτεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παρά την «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε σε όλα τα θέματα, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Στουρνάρας, η οριστικοποίηση του πακέτου παραμένει ανοιχτή και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή των στελεχών της τρόικας, που αναχωρούν σήμερα και αναμένεται να επιστρέψουν «σε μερικές μέρες».

Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «εμπλοκής», υπογραμμίζοντας διαρκώς ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα» και «είμαστε κοντά σε όλα τα θέματα». Για τη δόση του Μάρτη, δήλωσε ότι «κατά την άποψή μου, είναι διασφαλισμένη», υποβαθμίζοντας τις διαφωνίες με την τρόικα σε «ορισμένα τεχνικά θέματα», τα οποία «θα ολοκληρωθούν όταν η αποστολή επιστρέψει», στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Απρίλη. Είναι προφανές ότι η παράταση αυτή θα αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο εκβιασμός σε βάρος του λαού, προκειμένου να δεχτεί τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός διαμήνυαν σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες μέρες ότι στόχος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν η εφαρμογή των άγριων μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, είχαν καταστήσει σαφές πως θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να περιφρουρηθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, δηλαδή η ικανότητά της να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Από τη σκοπιά αυτή, οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, οι διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς, καθώς και οι δύο αναβολές στις επαφές με τον πρωθυπουργό αποσκοπούσαν κυρίως στο να καλλιεργήσουν την εικόνα των δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων», ώστε να πλασαριστούν τελικά ως αναπόφευκτα τα βάρβαρα μέτρα, που ήταν εξαρχής προαποφασισμένα και δρομολογημένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, δηλαδή της τοποθέτησης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στον προθάλαμο της απόλυσης μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους, ακόμα και τις τελευταίες μέρες, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στη βάση των όσων προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που τάχα δεν υπήρχε τις προηγούμενες μέρες, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα (μείωση δομών, συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων), που αποτελούν τα εργαλεία για τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, παραδόθηκαν χτες το απόγευμα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, στον πρωθυπουργό, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ