Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ταξική αλληλεγγύη: Καθήκον του κινήματος

Το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας γίνεται μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί, έχει βυθίσει ακόμα περισσότερο τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το Κόμμα, ως κόμμα της εργατικής τάξης, πρέπει να σταθεί και υλικά στο πλευρό τόσο των ελληνικών οικογενειών όσο και των μεταναστών.

Το Κόμμα είδε λίγο αργοπορημένα την ανάγκη για ανάπτυξη της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης (π.χ. διανομή τροφίμων, δωρεάν μαθήματα κ.ά.), όταν ήδη είχε προχωρήσει από αντιδραστικές ομάδες τύπου ΜΚΟ, Εκκλησία και από τα φασιστοειδή. Το ΚΚΕ δέχτηκε ιδιαίτερη πίεση και κριτική από καλοπροαίρετους και μη γι' αυτή του την καθυστέρηση. Πλέον έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την υλική συμπαράσταση στους φτωχούς, ανέργους και μετανάστες (π.χ. δωρεάν μαθήματα από εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ σε παιδιά ανέργων και σε μετανάστες, διανομή τροφίμων και παιχνιδιών από τις Λαϊκές Επιτροπές, δωρεάν εκδηλώσεις κ.ά.).

Το Κόμμα όμως καθώς και τα ταξικά σωματεία πρέπει να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Δεν πρέπει όμως να περιοριστεί στους Ελληνες εργαζόμενους και ανέργους αλλά και στους μετανάστες (ακόμα περισσότερο), που τυγχάνουν της απόλυτης και άγριας εκμετάλλευσης των ιμπεριαλιστών και αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας.

Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εξορμήσεις με υλικό του Κόμματος στους χώρους εργασίας όπου συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών εργαζομένων (π.χ. οικοδομές κ.ά.). Στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ πρέπει να είναι ΠΛΑΪ ΜΑΣ!

Η ανάδειξη της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης θα βοηθήσει ως ένα βαθμό στο:

α. Να απαλλαγούν τα λαϊκά στρώματα από τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που τους καλλιεργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τόσο με την Εκκλησία και τις ΜΚΟ όσο και με το σκληρό του πρόσωπο, τους χρυσαυγίτες. Με την προσπάθειά μας θα κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο στον απλό λαό τι εστί «φιλανθρωπία» και για ποιον λόγο αυτού του είδους η φιλανθρωπία καθόλου δεν τον ωφελεί, αλλά ίσα-ίσα του διαιωνίζει το πρόβλημά του. Οτι αυτοί ουσιαστικά που φταίνε για την κρίση, οι ίδιοι είναι που του μοιράζουν ένα κομμάτι ψωμί για να μείνει στη θέση του και να μη σηκώσει κεφάλι. Αυτή ακριβώς είναι και θα είναι η μεγάλη διαφορά στη δική μας αλληλεγγύη, ότι η υλική και πνευματική βοήθεια που του δίνουμε και θα συνεχίσουμε να του δίνουμε πατάει πάνω στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές θέλουν το λαό με ψηλά το κεφάλι και με διάθεση για την οριστική ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος.

β. Να συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα ότι η θέση τους είναι δίπλα στην εργατική τάξη. Ετσι θα αποδειχθεί κι από την ίδια την ιστορική πραγματικότητα η αναγκαιότητα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ!! Μέσα στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης είτε σε επίπεδο γειτονιάς είτε σε επίπεδο εργασιακού χώρου, θα επιτυγχάνονται κάποιες νίκες, μικρές ή μεγάλες, οι οποίες θα οξύνουν το κριτήριο αυτών των στρωμάτων και θα βλέπουν σταδιακά και ότι οι ταξικοί αγώνες δεν είναι αναποτελεσματικοί και ότι πραγματική εμπιστοσύνη πρέπει να υπάρχει μόνο στα ταξικά προσανατολισμένα κομμάτια της κοινωνίας.

Βέβαια για να υπάρχει αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει όλες οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ) και τα ταξικά σωματεία να συντονίσουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους με τις ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ και να υπάρχει μια συνεχής σύνδεση μεταξύ τους.

Ολοι πρέπει να λάβουμε μέρος σε αυτήν την προσπάθεια είτε μέλη του Κόμματος είτε αυτοί που συσπειρώνονται στις γειτονιές και στα ταξικά σωματεία. Ακόμα και εδώ θα αποδείξουμε, όπως και αποδεικνύουμε βέβαια, ότι το ΚΚΕ δεν είναι μόνο του και αποκομμένο από τις μάζες, όπως αρέσκονται να λένε μερικοί μερικοί, αλλά και ούτε αδιάφορο για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που βιώνει ο απλός λαός.

Τέλος, σύντροφοι και φίλοι,

Σε όλη μας αυτήν την προσπάθεια σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν και θα διαδραματίσουν όλο και πιο πολύ ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και το PORTAL του ΚΚΕ. Καθημερινά προβάλλουν τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών και των ταξικών σωματείων που δίνουν το χέρι σε όποιον σηκώνεται και τους καλούν στους ταξικούς αγώνες, μέσα στους οποίους βρίσκεται η λύση. Ομως πρέπει να αναρωτηθούμε πώς εμείς οι ίδιοι για τα πιο απλά πράγματα που κάνουμε χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να προβάλλουμε είτε απλά την προσπάθειά μας είτε τα αποτελέσματά της. Πώς εμείς οι ίδιοι σε αυτήν την εποχή, που η αστική τάξη χρησιμοποιεί όλα τα μέσα καθώς και τα ΜΜΕ για να συκοφαντήσει τους αγώνες της εργατικής τάξης, χρησιμοποιούμε και προβάλλουμε και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα δικά μας Μέσα Ενημέρωσης για να βρει εκεί την ουσιαστική αλήθεια. Η ηλεκτρονική και έντυπη προπαγάνδα είναι όπλο στα χέρια μας και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε.


Μαριαλένα Βεσκούκη
ΤΟ Φιλοσοφικής της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα έντασης της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο (2016-05-04 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη, διεκδίκηση και απομόνωση των φασιστών (2016-04-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών (2011-02-11 00:00:00.0)
Αλλού χείμαρρος, αλλού ρυάκι, να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη (2009-05-12 00:00:00.0)
Αξίζουν καλύτερο μέλλον (2008-01-01 00:00:00.0)
Ζήτημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης (2001-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ