Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Εντατικοποιούνται τα παζάρια για την Κύπρο

Η διαχείριση της κρίσης αντικείμενο του έκτακτου Γιούρογκρουπ, αύριο, Παρασκευή

Εκτάκτως θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, το Γιούρογκρουπ, με θέμα την Κύπρο, σε μια προσπάθεια της ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή του μνημονίου με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και άλλους εταίρους του. Στη Μόσχα θα βρεθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, για να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειοδότηση της Κύπρου.

Χτες, διέρρευσαν σενάρια που υπολογίζουν στα 10 - 13 δισ. ευρώ το δάνειο από την τρόικα, με βαριά μέτρα σε βάρος του κυπριακού λαού. Αλλες πηγές άφηναν να διαφανεί ότι το ΔΝΤ μπορεί να μη συμμετάσχει οικονομικά στο δάνειο για την Κύπρο και να έχει μόνο «συμβουλευτικό χαρακτήρα», όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας.

Για ελληνική συμμετοχή στις διεργασίες για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κυπριακές τράπεζες να μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ακόμα ότι λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, μόνο τις τελευταίες βδομάδες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις κυπριακές τράπεζες.

Χτες, τέλος, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της ΕΕ, στο οποίο κατέληξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής. Ο «καημός» των ευρωομάδων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), όπως εκφράστηκε σε κοινό ψήφισμα, το οποίο δεν στήριξε το ΚΚΕ, είναι «να ξεκινήσει το Ευρωκοινοβούλιο ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ενωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων».

Σε άλλο σημείο, το ψήφισμα ζητάει ο προϋπολογισμός της ΕΕ «να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ