Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον «αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία

Πάνω από 724 εκ. ευρώ οι καταθέσεις τους στη Λαϊκή που οδεύει προς εκκαθάριση

Στον «αέρα» βρίσκονται τα Ταμεία Πρόνοιας, τα οποία έχουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Παρά τις υποσχέσεις και τις δήθεν προσπάθειες να διασωθούν τα χρήματα των Κυπρίων ασφαλισμένων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε όσον αφορά τα αποθεματικά που βρίσκονταν στη Λαϊκή, η οποία διαλύεται, ούτε τα αποθεματικά της Κύπρου, στην οποία οι καταθέσεις οδεύουν προς «κούρεμα».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων στη Λαϊκή Τράπεζα αγγίζουν τα 192 εκατ. ευρώ, ενώ 535 Ταμεία Πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις ύψους 724 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ. Οι υπάλληλοι της Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο Πρόνοιάς τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», προχωρούν. Η «καλή» Λαϊκή θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία μεταφέρεται και το ποσό της Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα.

Ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο, προβλέπεται και στην Τράπεζα Κύπρου, με τρόπο όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου που να προστατεύονται πλήρως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Και στις δύο τράπεζες διορίζεται προσωρινός Ειδικός Διαχειριστής.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ετοιμάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ. Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι ενδέχεται το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων στις δύο κυπριακές τράπεζες να φτάσει το 40%. Αυτή τη στιγμή το όριο ανάληψης στην Κύπρο είναι 100 ευρώ τη μέρα, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν αύριο Πέμπτη.

Στην Κύπρο, καθ' όλη τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης», αλλά και μετά την απόφαση του Eurogroup, εργαζόμενοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις, ενώ σε νέα συγκέντρωση καλεί το ΑΚΕΛ σήμερα στα γραφεία της ΕΕ και στο Προεδρικό, ενάντια στην «καταστροφή της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ