Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στην Υγεία η «καρδιά της μεταρρύθμισης»

Αποκαλυπτικές για τις άμεσες επιπτώσεις στην Υγεία ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, που τόνισε ότι το επόμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «θα αποτελεί την καρδιά της μεταρρύθμισης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Εχω να πω και κάτι άλλο, που άλλος θα απέφευγε να το πει. Το Ασφαλιστικό έχει δύο κλάδους: Το συνταξιοδοτικό και την ασφάλιση για την υγεία. Η συζήτηση που άνοιξε είναι για το θέμα της σύνταξης. Για το ζήτημα της υγείας νομίζω ότι εκείνο το οποίο κάνουμε και θα πάει καλά, δεν έχω ιδιαίτερη απαισιοδοξία, απλώς είναι και αυτό ένα δύσκολο θέμα, θα το αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα με την καρδιά της μεταρρύθμισης, που θα είναι το νομοσχέδιο για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)».

Οπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου με βάση τις εξαγγελίες του περασμένου καλοκαιριού (28/7/2000) και έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία. Οταν «τα υπόλοιπα υπουργεία που κυρίως τους αφορά (Εργασίας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών) θα είναι έτοιμα, κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στα υπουργεία και ανάλογα από το χρόνο που θα τελειώσει αυτή η συζήτηση θα προταθεί», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Θυμίζουμε ότι με βάση τις εξαγγελίες του περασμένου καλοκαιριού κεντρικό όργανο στο νομοσχέδιο θα είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται τους πόρους Υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών και σε εθελοντική βάση των υπόλοιπων φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης υγείας. Ο ΟΔΙΠΥ θα «αγοράζει» υπηρεσίες απ' το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα. Οσοι όμως φορείς και κλάδοι ασφάλισης υγείας δε μεταβιβάσουν τους πόρους Υγείας στον ΟΔΙΠΥ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ βάσει ειδικού τιμολογίου.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο ΟΔΙΠΥ θα είναι ΝΠΙΔ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα είναι ΝΠΔΔ.

Αναφερόμενος γενικότερα στο Ασφαλιστικό ο Αλ. Παπαδόπουλος κινήθηκε στη γραμμή της ανάγκης του διαλόγου. «Τα του Ασφαλιστικού, είπε, είναι υπαρκτό πρόβλημα και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κατανοηθεί ακόμη περισσότερο είναι η αγωνία που υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και είναι ένα συνολικό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη διασφάλιση ενός ύψιστου δικαιώματος όλων των πολιτών, όταν αποσύρονται από την ενεργό δράση. Νομίζω ότι θέσεις, σκέψεις - δεν έχει σημασία πώς ονομάζονται - πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής, δημόσιας συζήτησης, ώστε να οδηγεί σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε διακύβευση κρατώντας τις όποιες εσωτερικές ισορροπίες, είτε αναφέρονται στα δημοσιονομικά στοιχεία, είτε αναφέρονται στα πραγματικά κοινωνικά στοιχεία, που πρέπει να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα».

Μια αποστροφή των δηλώσεών του για τον τρόπο με τον οποίο θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ερμηνεύτηκε ως αιχμή του Αλ. Παπαδόπουλου προς το υπουργείο Εργασίας - και κατ' επέκταση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Το νομοσχέδιο, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα αρχίσει ένας κύκλος ουσιαστικού και εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους φορείς. Θα είναι ένας διάλογος σαν αυτόν που κάναμε στο υπουργείο και τον οποίο κανένας δεν τον αμφισβήτησε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ