Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσεγγίζει το 11% η ανεργία

Νέος γύρος θριαμβολογίας για μείωση της ανεργίας από την κυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2000 η ανεργία έφτασε το 10,9%. Ωστόσο, η κυβέρνηση εσκεμμένα προσπαθεί να υπερεκτιμήσει το μέγεθος της μείωσης σε μια περίοδο έξαρσης των διαφόρων προγραμμάτων της, τα οποία από τη μία προσφέρουν εργασία με μικρή ημερομηνία λήξης και από την άλλη δημιουργούν κατά βάση θέσεις μερικής και γενικότερα «ευέλικτης» απασχόλησης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το 1999 αναγγέλθηκαν στον ΟΑΕΔ 190.311 συμβάσεις εργασίας «με όρους νέων μορφών απασχόλησης», στη συντριπτική πλειοψηφία τους μερικής απασχόλησης. Στα στοιχεία όμως της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 1999 το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,6%.

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, το γεγονός είναι ότι υπάρχουν 485,9 χιλ. επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, ότι αυτό το ποσοστό ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν όχι το υψηλότερο και ότι πολλές περιοχές της χώρας υποφέρουν από ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία 12,3%, στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια 12,7%, στην Αττική 12,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ