Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητική επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου της κοινής γνώμης

Ενώ η κοινωνία, στο σύνολό της, έχει τεθεί απέναντι από την κυβέρνηση. Και ενώ ο υπουργός Εργασίας αυτοαναιρείται στα τηλεοπτικά παράθυρα, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν παρουσιάζει ελλείμματα, μέχρι το έτος 2007, αλλά και ότι κάθε χρόνο το κράτος πληρώνει πάνω από 1 τρισ. δραχμές για να καλύπτει τα - κατά τον ίδιο, μη υφιστάμενα - ελλείμματα του Συστήματος, ένα νέο στοιχείο έρχεται να προστεθεί σε όσα απαράδεκτα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά.

Επισημαίνεται ότι με τις κυβερνητικές θέσεις όλες οι πληθυσμιακές κατηγορίες πλήττονται. Ακόμη και οι αγρότες, αλλά και οι ένστολοι, για τους οποίους υπήρξε στην αρχή κάποια σύγχυση. Είναι πλέον σαφές ότι δε θα μπορέσουν να αποφύγουν τον... τρυφερό κυβερνητικό εναγκαλισμό. Πράγματι, στο δεύτερο - συμπληρωματικό και επεξηγηματικό του πρώτου - κείμενο της κυβέρνησης, διευκρινίζεται ότι μόνο «κάποιες» - χωρίς όμως να διευκρινίζεται «ποιες» - από τις κυβερνητικές θέσεις δε θα έχουν εφαρμογή «για ορισμένους ασφαλιστικούς οργανισμούς λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους (ΟΓΑ, ένστολοι κλπ.)». Είναι δηλαδή σαφές, έπειτα από την κυβερνητική αυτή διευκρίνιση, ότι το μέγιστο μέρος των αλλαγών θα πλήξει και τους αγρότες και τους ένστολους.

Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία συνέρχεται από το λήθαργο του εφησυχασμού και συνειδητοποιεί ότι, στην επιδρομή κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δε θα υπάρξουν κερδισμένοι: όλοι θα χάσουν, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, όλοι τελικά θα βγουν χαμένοι. Γι' αυτό και η αντίδραση και η αντίσταση πρέπει να είναι καθολική. Ισως δίνεται σήμερα, μια μοναδική ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να δείξει τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της. Ισως, παρέχεται, σήμερα, μια μοναδική δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει η ίδια ότι, όταν αντιστέκεται ενωμένη και με ανυποχώρητη επιμονή, κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει, κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει και να εφαρμόζει μέτρα αντιλαϊκά. Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική κοινωνία θα παραμείνει μέχρι τέλους, σταθερή και ανυποχώρητη στην απόφασή της να αντισταθεί και να μην επιτρέψει στα αντιλαϊκά μέτρα να περάσουν.

Το νέο στοιχείο των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της διαφήμισης και προπαγάνδισης των κυβερνητικών στοχεύσεων, με προϋπολογισμό 236 εκατομμύρια δραχμές. Η δημοσίευση του διαγωνισμού στο διαδίκτυο φέρνει ημερομηνία 13/3/2001. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το υπουργείο Εργασίας, αντί να μεριμνήσει για ένα σχεδιασμό των μέτρων έτσι ώστε να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των λαϊκών τάξεων, έσπευσε να μεριμνήσει, εγκαίρως, για την κατάλληλη διαφήμιση και προπαγάνδιση των ασφαλιστικών αλλαγών, με στόχο την αποφυγή μιας γενικευμένης λαϊκής αντίδρασης.

Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την εκπόνηση σχεδίων δράσης για να πείσει το λαό ότι πρέπει να θυσιάσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Και ακόμη περισσότερο: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται λόγους στενότητας του κρατικού προϋπολογισμού για να δικαιολογήσει μια άνευ προηγουμένου επιδρομή εναντίον των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, δε διστάζει να σπαταλήσει πολύτιμους κρατικούς πόρους για να διεξαγάγει μια διαφημιστική και προπαγανδιστική εκστρατεία, με στόχο να πείσει τους πολίτες ότι τους ξεζουμίζει για το... καλό τους.


Του
Γιώργου ΡΩΜΑΝΙΑ *
Ο Γιώργος Ρωμανία είναι Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ